Wanda O Rly tekee tiede- ja ympäristöviestintää drag-taiteilijan lempeällä otteella. Hän esiintyy ilmastonmuutosta ja siihen liittyvää julkista keskustelua käsittelevässä lyhytlelokuvassa Wanda ja ilmastokriisi.

Wanda O Rly on tiede- ja ympäristöasioihin pureutuva drag-taiteilija. Perinteisen drag-taiteen tapaan Wandan ote on humoristinen, sukupuolirooleilla ja viettelyksellä leikittelevä. Nyt ei kuitenkaan imitoida julkisuuden henkilöitä tai lauleta playbackina, vaan puhutaan tiukkaa asiaa.

Wandan brändissä korostuvat tieteen, ympäristön ja kestävän kehityksen lisäksi tasa-arvo sekä suomalainen osaaminen ja koulutus.

– Tasa-arvo on minulle muun muassa sitä, että kaikenlainen erilaisuus saa näkyä ja ihmiset ovat valmiita haastamaan vallitsevaa maailmankuvaansa tehdäkseen tilaa uusille asioille. Harmillista kyllä, tasa-arvotyö nähdään monesti omana, muista kokonaisuuksista irrallisena asiana sen sijaan, että se olisi organisaatioiden toimintaa juuritasolta ohjaava periaate. Haluan omalta osaltani luoda Suomi-brändiä, jossa sosiaalinen tasa-arvo nähdään kestävän kehityksen kulmakivenä”, taiteilija kertoo.

Ihmiset tarvitsevat kevennettyjä keinoja käsitellä vaikeita asioita

Wanda näkee, että ihmiset tarvitsevat kevennettyjä keinoja käsitellä ympäristökriisiin liittyviä ajatuksia ja tunteita:

– Ilmastoahdistus on monille ihmisille hyvin todellinen ilmiö. Lisäksi raskaat ajatukset ja tunteet ovat sellaisenaan luotaantyöntäviä. Haluan tarjota keinoja, joilla omaan arkeensakin väsynyt henkilö jaksaisi kiinnittää näihin tärkeisiin teemoihin huomiota.

Wanda pyrkii tietoisesti näyttämään ja sanoittamaan tunteensa myös asiakeskustelussa ja omalla esimerkillään kannustaa ihmisiä olemaan avoimia ja uteliaita:

– Haluan haastaa myyttiä, jonka mukaan tunteiden näyttäminen ja inhimillisyys olisivat merkkejä heikkoudesta tai epäpätevyydestä. Mitä rohkeammin kysymme ‘tyhmiä kysymyksiä’ ja puhumme ajatuksiamme ääneen, sitä helpompi meidän on ymmärtää toisiamme, tuntea empatiaa toisiamme kohtaan ja tehdä yhteistyötä.