Lasikatolla on kuvattu naisten vaikeuksia päästä korkeimpiin tehtäviin työelämässä ja yhteiskunnassa. Lasikatto tarkoittaa nykyään myös vähemmistöjen uralla etenemisessään kokemia vaikeuksia, seksuaalivähemmistöjä, sukupuolivähemmistöjä ja etnisiä vähemmistöjä.

Lähihistoriamme aikana Euroopassa on ollut vain viisi avoimesti homoseksuaalia hallituksen päämiestä, heistä kolme on tälläkin hetkellä pääministerinä.

Jóhanna Sigurđardøttir iski lasikaton rikki isosti: Islannin ensimmäinen naispääministeri ja maailman ensimmäinen avoimesti homoseksuaali hallituksen päämies. Hän oli pääministerinä 2009-2013.

EU-maiden ensimmäinen avoimesti homo pääministeri nähtiin Belgiassa. Elio du Rupon kausi oli 2011-2014. Hänen jälkeensä toiseksi ennätti Xavier Bettel, joka on parhaillaankin Luxembourgin pääministeri. 2017 alkaen Leo Varadkar on ollut Irlannin pääministerinä. Ana Brnabić on toiminut Serbian pääministerinä myös 2017 alkaen.

Bettel on puolisoineen nähty valtiovierailuilla muun muassa Vatikaanissa. Alkuvuodesta hän kertoi EU:n ja arabiliiton kokouksessa Egyptissä arabijohtajille elävänsä homoliitossa ja että monissa arabimaissa hänet voitaisiin tuomita kuolemaan. Teko oli rohkea, eikä vähiten siksi, että kyseessä oli ensimmäinen EU:n ja Arabiliiton välinen kokoontuminen.

Suomessa meillä on parhaillaan homoseksuaali ulkoministeri Pekka Haavisto. Häntä ennen EU-maassa on ollut avoimesti homoseksuaali ulkoministeri kerran, Saksan Guido Westerwelle vuosina 2009-2013.

2018 julkaistun tutkimuksen mukaan homoseksuaalit miehet pääsevät heteromiehiä useammin etenemään valvonta- ja työnjohtotason tehtäviin, mutta ei siitä eteenpäin. Homomiehet eivät tyypillisesti pääse etenemään yhtä pitkälle kuin samat ammatilliset taidot omaavat ja vaatimukset täyttävät heteromiehet, osoittaa tutkimus.

Suomen kuvalehti kirjoitti numerossaan 34/2019 Lasikattojen murtajista.

(Edit 23.9.2019: Lisätty tieto Serbian pääministeristä.)