Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisee vuosittain katsauksen ihmisoikeuksien tilasta. Tuorein raportti julkaistiin tällä viikolla.

Raportti ei tue hyvin yleistä näkemystä siitä, että lhbtq-väestöllä Euroopassa olisi asiat enimmäkseen hyvin.

Ongelmana Euroopan alueella on julkisuuden henkilöiden lhbtq-vastainen vihapuhe, jota esiintyy ympäri maanosamme: Bulgariassa, Puolassa, Turkissa, Kyproksella, Suomessa, Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa – ja tästä vihapuheesta lhbtq-ihmisille aiheutuneet seuraukset. Vihapuhe on yleisemminkin lisääntynyt verkossa, samoin väkivaltaiset hyökkäykset.

Vihapuheen yleistyminen liittyy Euroopassa vallitsevaan populististen puolueiden retoriikkaan.

ILGA:n mukaan maastamuutto turvallisemmiksi koettuihin maihin on yleisempää kuin aiemmin. Erityisesti Albaniasta, Bosnia ja HerzegovinastaTadžikistanista ja Turkmenistanista muutettiin turvallisempina pidettyihin naapurimaihin. Ihmiset ovat kertoneet myös haluavansa lähteä Puolasta muualle EU:n alueelle. Puolassa ovat asiat erityisen synkästi, sillä siellä ajetaan lhbtq-vapaita alueita.

– Seta jakaa ILGA-Euroopan huolen sateenkaari-ihmisiin kohdistuvista vihan ilmauksista. On tärkeä ymmärtää, että kyse on laajemmasta ilmiöstä, eikä yksittäistapauksista Suomessa tai muissa maissaSateenkaari-ihmisiin kohdistuvaan vihapuheeseen ja viharikoksiin tulee puuttua päämäärätietoisesti. Tämä vaatii esimerkiksi poliisin systemaattista kouluttamista viharikoksista jasateenkaari-ihmisten kohtaamisesta, jotta yhä useampi uskaltaisi raportoida rikoksista”, toteaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo. 

Raportin tulokset eivät kuitenkaan ole pelkästään synkkiä. Interseksuaalien kehon koskemattomuus on saanut yhtä enemmän painoarvoa, sateenkaariperheiden oikeuden paranivat joissakin maissa ja sukupuolen tunnistaminen etenee, vaikkakin monissa maissa kehityt on hidasta.

Tämä raportti oli järjestyksessä jo kymmenes. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan ILGA:n sivuilla.