– Päivi hyvä, mielestäni olet homopuheissasi väärässä ja kovasydäminen, kirjoittaa Twitterissä Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen on parhaillaan poliisitutkinnan kohteena.  Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi asiassa, joka koskee kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoitusta Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Kyseessä on Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisema kirkko- ja yhteiskuntapoliittinen, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto, joka liittyy  Raamattuun ja sen tulkintaan. Tutkinnassa on myös Räsäsen twiitti, jolla hän arvosteli kirkon osallistumista Pride-tapahtumaan.

Räsänen edustaa vanhoillista koulukuntaa, jonka arvoasteikossa Raamattu on lain yläpuolella. Hän on ollut poliisin kuulustelussa Raamattu mukanaan.

Räsänen saa tukea oikeudenkäyntiin kansainväliseltä lhbtq-vastaiselta viharyhmältä

Tällä viikolla tuli tieto, että Räsänen tulee saamaan merkittävää juridista apua, mikäli syyte nostetaan. Apu tulisi kansainvälisen Alliance Defending Freedom (ADF) -verkoston juristeilta, kertoi Svenska Yle. Räsäsen mukaan apu olisi moninaista.

– He haluavat tarjota kansainvälistä asiantuntemusta ja pitää näitä tapauksia esillä, Räsänen sanoi Ylelle.

Räsästä avustava järjestö on kunnotautunut abortin vastustamisessa puolustanut homoseksuaalisuuden kriminalisointia, kannattanut oikeutta kieltää palveluiden tarjoaminen lhbtq-ihmisille, sitä pidetäänkin lhbtq-vastaisena viharyhmänä. Räsästä järjestön maine ei huoleta.

– Lhbtq-yhteisö yrittää tahallaan leimata kristilliseen vakaumukseen perustuvat käsitykset vihapuheeksi, Räsänen sanoi Ylelle.

Piispa Laajasalo pitää Räsäsen joutumista oikeuden eteen huolestuttavana.

– Hänellä täytyy olla tässä länsimaisessa demokratiassamme täysi vapaus olla väärässä ja esittää vääriä ajatuksiaan, piispa totesi Iltalehdelle.

Laajasalo perustelee näkemystään sillä, että sananvapautta ei tulisi kevyin perustein lähteä rajoittamaan. Samansuuntaisesti taisi ajatella myös poliisi jättäessään ensin syytteet nostamatta. Valtakunnansyyttäjä oli kuitenkin eri mieltä ja määräsi poliisin tutkimaan asian.

Professori: Kyseessä on Räsäsen performanssi omille kannattajille

Räsäsen asettaminen syytteeseen ja jo hänen toimiensa poliisitutkinta on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvästi voitto ihmisoikeuksille. Räsäsellä on nyt meneillään hänen kannattajayhteisölleen suunnattu esitys. Ja mediatilaa se saa. Räsäsen puhe ei ehkä alunperinkään ollut suunnattu seksuaalivähemmistöjä vastaan, vaan omalle herätysliikkelle, kirjoittaa professori Jaana Hallamaa Kanavalle.

Räsäsen mielestä piispa Laajasalo on väärässä.

– On tärkeää luottaa Raamattuun, Jumalan sanaan. Sitä luottamusta ei pidä piispan horjuttaa, Räsänen kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Räsänen kuuluu vanhoilliseen herätysliikkeeseen.