All Africa Freedom Day toukokuun 22.  toi vapauden myös 15 vuoden vankeustuomiotaan istuneille homomiehille Japhet Chataba, 39, ja Steven Sambo, 31, kertoo Reuters. Miehet vapautettiin samanaikaisesti 3000 muun ja muista rikoksista tuomitun henkilön kanssa. Miehet oli viime vuoden marraskuussa tuomittu brittivallan aikaisten kolonialismin ajan sodomialakien perusteella vankeuteen ”luonnonjärjestyksen vastaisen käyttäytymisen” perusteella.

Vankeustuomion määrääminen aiheutti viime joulukuussa konfliktin USA:n ja Zambian välille ja johti siihen, että USA kutsui kotiin lähettiläänsä Daniel Footen, joka arvosteli miesten saamaa tuomiota kovasanaisesti. Tulloin Zambian viranomaiset vastasivat arvosteluun puolestellen vankeustuomiota sillä, että Zambia on kristitty maa. Footen esittämä kritiikki tuomiota kohtaan teki hänestä kohteen vihalle ja väkivallalle. Näin hän muun muassa sanoi:

– Luulin, ehkä virheellisesti, että kristinusko tarkoittaa sitä, että yritämme elää kuten Jeesus ja en usko, että Jeesus olisi puhunut kanssaihmisistään ”koirina” tai ”eläimiä pahempana”. Vähemmistöryhmiä kuten homoseksuaaleja vastaan hyökkääminen ja niiden marginalisointi on usein ollut varoitusmerkki hallinnon tulevista hirmuteoista monissa maissa. Sydämessäni tiedän, että zambialaisten arvot vastaa sitä, että maa kuuluisi tähän joukkoon.