Egyptiläinen ihmisoikeustaistelija Sarah Hegazi päätti 13. kesäkuuta ottaa hengen itseltään kiduksesta jääneen trauman takia.

Ympäri maailman on nyt pidetty muistohetkiä ja mielenilmaisuja Hegazin kunniaksi ja sen taistelun puolesta, mitä hän kotimaassaan lhbtq-ihmisten puolesta teki.

Hegazin muistosivulla Facebookissa kerrotaan, miten hän 2016 kertoi Egyptissä avoimesti queer-identiteetistään. Vuosi siitä hänellä oli kampajan rakkauden puolesta ja 22. syyskuuta 2017 hän heilutti sateenkaarilippua yhdessä muiden kanssa rokkibändi Mashrou Leilan konsertissa Kairossa.

Hän oli myös yksi heistä, jotka pidätettiin lipun heiluttamisesta. 22. lokakuuta hänet vangittiin. Vankeuden aikana hän joutui pahoinpidellyksi. Pahoinpitely oli sekä fyysistä ja psyykkistä kidutusta, ja seksuaalista ahdistelua muilta vangeilta, miltä vartijat sulkivat silmänsä.

Vankilasta vapauttamisen jälkeen Hegazi siirrettiin psykiatriselle klinikalle, missä pahoinpitely jatkui. Hänen ei sallittu jättää hyvästejä syöpää sairastavalle äidilleen tämän viimeisten päivien aikana.

Sarah Hegazista tuli monelle lhbtq-aktivistille esikuva taistelusta ihmisoikeuksien puolesta arabian kielisessä maailmassa.

Vihaajat ja valtio ajoivat itsemurhaan

Psykiatrisen klinikan jakson jälkeen Hegazi saattoi lähteä Egyptistä, hän itse kutsui sitä pakotetuksi maanpaoksi. Hän sai turvapaikan Kanadasta, mutta pahoinpitely jatkui sielläkin, sillä häntä kiusattiin sosiaalisissa medioissa. Sarah Hegazi ei jaksanut enää.

Sarah Hegazi
Facebook-sivulla Pride for Sarah Hegazi lukee: ”Kyllä, Sarah Mogazi otti oman henkensä, mutta se oli hänen viimeinen keinonsa lopettaa kipu ja kärsimys. Totuus on, että Sarahin murhasivat ne, jotka levittivät vihaa häntä kohtaan ja se valtio, joka hänet vangitsi ja kidutti häntä.”

Muistotilaisuuksia on pidetty useissa kaupungeissa Kanadassa sekä Pariisissa, Amsterdamissa, Bostonissa ja Berliinissä. Ja Tunisiassa Egyptin suurlähetystön ulkopuolella  nähtiin perjantaina lhbtq-järjestö Dajmin mielenilmaus.