Tiistaina liettualainen EU-parlamentikko Viktor Uspaskich, joka kuuluu Renew Groupiin, julkaisi Facebook-sivullaan homofobisen kommentin, missä kutsui gayta ja transvestiittejä perversseiksi.

Renew Groupin puheenjohtaja Dacian Ciolos vaati Uspaskichia esittämään selvityksen ja anteeksipyynnön torstaihin mennessä tai muuten hänet suljettaisiin pois ryhmästä.

Anteeksipyyntö tuli, mutta se ei ollut varaukseton.

”Pyydän anteeksi … todellakin, sanojani, jotka ehkä olivat liian kovaa kieltä tai liian varomattomia, mutta jotka on myös irrotettu asiayhteydestä ja niiden aiheuttamaa väärinkäsitystä, mielipahaa ja riitaa” Uspaskich kirjoitti kirjeessään.

Mutta jäljempänä Uspaskich kirjoittaa myös, että hänellä on oikeus arvostella ihmisiä, joiden hän kokee elävän ”perverssiä elämää”. Hän epäilee myös, että kyseessä on väärinkäsitys, koska hän on syntynyt Venäjällä ja liettua ei ole hänen äidinkielensä.

Uspaskich ajattelee, että häntä itseään on syrjitty Liettuassa hänen venäläisen taustansa vuoksi ja kirjoittaa, että ”ihmiset etnisestä alkuperästä tai seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta saavat hänen täyden tukensa ja kunnioituksensa”. Kaikki eivät kuitenkaan vaikuta saavan niitä. Kirjeessään Uspaskich nimittäin toteaa:

”Olen ollut tarkka siitä, että en viittaa ihmisiin, jotka ovat syntymästään asti suuntautuneet tietyllä tavalla, tarkoitan niitä, jotka ovat omaksuneet perverssin elämäntavan ja pitävät kovinta ääntä ”.

Vielä ei ole tiedossa, voiko Uspaskich jatkaa ryhmässä. Asiaa käsitellään Renew Groupin seuraavassa kokouksessa.

Tomas Vytautas Raskevicius, Liettuan ainoa avoimesti lhbtq poliitkko on sitä mieltä, että Uspaskichin esittämä anteeksipyyntö ei ole riittävä.

– Politiikka ja homofobia eivät kuulu yhteen. Olen todella pettynyt, että Uspaskich ei onnistunut ottamaan poliittista vastuuta ja pyytämään anteeksi loukkaavaa ja ilkeää kommenttiaan.

QX ei tavoittanut Uspaskichilta kommentoimaan asiaa.