Amerikkalainen Kristen Antoinette Gray saapui Balille reilu vuosi sitten tammikuussa 2020 ja jäi sinne koronapandemia puhjettua. Twiiteissään hän vertaili Balia Los Angelesiin ja tarjoili matkavinkkejä. Twiitit saivat suuren huomion Indonesiassa viikko sitten ja kiinnittivät paikallisten viranomaisten huomion. Monet indonesialaiset sosiaalisen median käyttäjät raivostuivat, koska Gray oli ja työskenteli maassa ilman kelvollista lupaa ja rohkaisi matkustamista pandemian aikana.

Gray sanoo kärsineensä kotimaassaan Yhdysvalloissa, koska on musta ja queer, mutta löytäneensä Balilta turvallisen paikan, jonka hyvinä puolina hän listasi alhaiset elinkustannuksest, ylellisen lifestylen, queer myönteisyyden ja mustan väestön.

Indonesian viranomaiset katsoivat Grayn mahdollisesti rikkoneen useita maahanmuuttosäännöksiä vastaan ja levittäneen tietoa, joka on omiaan hämmentämään ihmisiä.

– Gray väitti, että hän voi järjestää helpon pääsyn Balille tietyn toimiston kautta ja tarjota alhaiset elinkustannukset mukavalla ja lhbtq+ -ystävällisellä Balilla, sanoi laki ja ihmisoikeusministeriön paikallinen johtaja Jamaruli Manihuruk, Guardianin mukaan.

Indonesiassa on maailman suurin muslimienemmistö. Indonesian koronatilanne on yksi pahimmista ja maa onkin kieltänyt maahantulon ulkomaalaisilta diplomaatteja lukuunottamatta. Grayta ennen Indonesiassa on ollut ongelmia ulkomaalaisten kanssa, jotka eivät ole noudattaneet koronamääräyksiä ja ovat kulkeneet ilman kasvomaskeja ja järjestäneet suuria jooga-tilaisuuksia ja yksityisiä juhlia, kirjoittaa South China Morning Post.

Grey itse totesi maasta karkoittamisen syyksi seksuaalisen suuntautumisensa.

– En ole syyllinen. Visani ei ole umpeutunut. En ole ansainnut rahaa Indonesian valuutassa. Tein lhbtq-aiheisen julkilausuman ja siksi minut karkoitetaan, Gray kertoi toimittajille NBC Newsin mukaan