Kun Sipilän hallituskaudella translain uudistuksen esti perussuomalaiset, nyt uudistusta vesittää keskusta.

Lue lisää: LP: Perussuomalaiset estävät translain muutoksen

Hallituksessa yhä edelleen nytkin olevan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kirjoitti Twitterissä 27.1.2021, ettei translain tulisi koskea alaikäisiä.

Keskustapoliitikon ulostulo on tuomittu laajalti.

Kokoomusta lähellä oleva Kansallinen sateenkaariryhmä – Kasary ry pyytää julkisessa kannanotossaan, että hallitus ei vesittäisi translakiuudistusta jättämällä alaikäisiä siitä pois.

– On surullista katsottavaa, kun hallituksen yhdenvertaisuusteot joutuvat Kurvisen käsittelyssä populistisen kauhistelun kohteeksi. Ne jatkavat lopulta eteenpäin omituisina kompromisseina, joissa varsinaiset uudistukset jätetään seuraavalle keputtomalle hallitukselle”, toteaa Kasaryn puheenjohtaja Max Laihonen kannanotossa.

Kokoomuskaan ei pitkään ajanut translain uudistamista, mutta otti siihen viimein kantaa 2018 puoluekokouksessaan.

Lue lisää: Nyt kokoomuskin haluaa translain uudistamista

Sdp ja vihreät vaativat translain uudistamista jo 2012, keskusta 2014 puoluekokouksensa jälkeen ja vasemmistoliittokin otti sen vaaliohjelmaansa 2015. Tätä ennen kokoomuksen kanta  ei ole ollut selkeästi lausuttu ja Amnesty totesi translaista puolueille 2015 tekemässään kyselyssä, että kokoomuksen kanta on ”ei”. Ja 2017 Seta totesi uutisessaan, että ”Kokoomuksen kanta ei ole yhtä kirkas, mutta puolueen edustajan mukaan positiivinen”.

Keskustapuolue on sitoutunut hallitusohjelmaan, missä tranlaista on sovittu.

Trans ry listaa Twitterissä, mitä translain uudistuksessa tulisi huomioida ja se toteaa erityisesti myös iästä: ”Alle 18-vuotiaille transnuorille on taattava mahdollisuus oikean sukupuolen kirjaamiseen virallisiin papereihin. Tähän asti luonnokset uudesta translaista ovat pääosin jättäneet nuoret sen ulkopuolelle”.