”Kiduttamista, julmaa, epäinhimillistä ja alentavaa kohtelua”, tiivistää YK:n ihmisoikeustarkkailija Javaid Rehman sen, miten Iranissa kohdellaan lapsia, joiden on katsottu olevan homo- tai biseksuaaleja tai transsukupuolisia.

Raportti julkaistiin viime viikolla ja se edeltää YK:n ihmisoikeusneuvoston ensi viikolla alkavaa Geneven kokousta.

Javaid Rehman
Raportti tuo esiin lhbtq-ihmisten kohtelun Iranissa yleensä, missä samaa sukupuolta olevien välisestä hellyydenosoituksesta voidaan tuomita raipparangaistus ja seksistä kuolemantuomio. Raportti mainitsee myös syrjinnän ja kiusaamisen kotona, työpaikoilla ja oppilaitoksissa, mutta huomauttaa, että nämä harvoin tulevat ilmi, koska niistä vaietaan, koska uhrit pelkäävät kostotoimia.

Raportin laatinut Rehman sanoo, että Iranin hallitus on nostanut esiin transukupuolisten tilanteen, mikä on lisännyt tietoisuutta transsukupuolisten oikeuksista yhteiskunnassa.

Edelleen raportissa kerrotaan hbtq-ihmisten kohtelusta terveyden- ja sairaanhoidossa ja arvostellaan sitä, että lbtq-ihmisiä kehotetaan käymään läpi erilaisia eheytysterapioita ja fyysisiä korjaustoimia homo- tai biseksuaalisuudesta ja sukupuoli-identiteeetin ”parantamiseksi”. Iranin hallitus on kommentoinut raporttia väittäen, että kaikki kyseiset toimenpiteet tapahtuvat vain suostumuksella.

Lue lisää: Iranissa homot vaihtavat sukupuolta – välttääkseen kuolemantuomion

 

Huoli esitettiin jo edellisessä 2016 raportissa

Raportissaan Rehman nostaa esiin erityisesti lhbtq-lasten ja nuorten aseman Iranissa. Aiemmassa 2016 YK:n raportissa kerrotun todistajanlausunnon mukaan Iranissa ”lhbtq-lapsien ”parantamiseksi” käytetään sähköshokkeja ja hormonikäsittelyjä sekä vahvoja  psyykelääkkeitä.

YK:n aiemmassa 2016 raportissa Iranin hallitusta kehotettiin huolehtimaan siitä, että lapsiin kohdistuvat väärinkäytökset loppuvat ja niihin syyllistyneet laitetaan teoistaan vastuuseen. Se, että Rehman nostaa asian uudelleen esiin, kertoo siitä, että Iranissa edelleen rikotaan lasten ihmisoikeuksia. Rehman huomauttaakin, että lhbtq-ihmisten kohtelu ja erityisesti lhbtq-lasten kohtelu Iranissa rikkoo YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta ja lapsen oikeuksien sopimusta.