Liechtensteinin valtionpäämies, ruhtinas Hans-Adam II kertoi Radio Liechtensteinin lähetyksessä viime viikolla kantansa samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Ruhtinaalta kysyttiin samaa sukupuolta olevien avioliitojen laillistamisesta, jolloin hän kertoi pitävänsä vaarallisena, jos samalla sallitaan adoptiot samaa sukupuolta oleville pareille.

– Minulla ei ole mitään sitä (samaa sukupuolta olevien avioliittoja) vastaan, kunhan se ei tarkoita sitä, että homoseksuaalit voivat myös adoptoida. Lapsilla on oikeus kasvaa normaalissa perheessä. On ongelma, jos kaksi homoseksuaalia saa adoptoida.

Kysymys on Liechtensteinissa ajankohtainen, sillä maassa oli vaalit 7. helmikuuta ja se voi merkitä sitä, että amaa sukupuolta olevien avioliittojen laillistamiseen löytyy enemmistö. Ruhtinas on valtionpäämiehenä uhannut käyttää veto-oikeuttaan, jos lakiehdotukseen sisällytettäisiin adoptio-oikeus samaa sukupuolta oleville pareille.

Hans-Adam on aiemminkin ilmaissut homofobisia kantojaan. Viisi vuotta sitten viesti oli sama ja samalla radiokanavalla. Tuolloin ruhtinas totesti samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeuden olevan väärin: ”On edesvastuutonta sallia homoseksuaalien adoptoida pieniä poikia”.

Liechtenstein on demokratia, mutta valtionpäämiehenä ruhtinaalla on mahdollisuus käyttää vetoaan laeissa, joita hän pitää sopimattomina.

Järjestöt arvostelevat ruhtinaan ulostuloa

– Olemme sanattomia, kirjoittaa lhbtq-järjestö Flay Liechtenstein Facebooksivullaan. Järjestö pitää ruhtinaan viimeistä ja sitä edeltäviä kannanottoja ongelmallisina ja absurdeina. Järjestö on huolissaan, että Liechtensteinista on tulossa yksi Euroopan huonoimmista maista, mitä tulee tasa-arvoon.