Jos olet mies ja haluat luovuttaa verta ja sinulla on seksiä miesten kanssa, sinun on oltava ilman seksiä neljä kuukautta ennen verenluvutusta. Tämä selibaattivaatimus koskee myös vakiintuneessa parisuhteessa olevia. Heteropareilla vastaavaa vaatimusta ei ole.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu onkin kommentoinut sääntelystä vastaavalle Fimealle jo valmisteluvaiheessa, että vakituisessa parisuhteessa olevia pareja tulisi kohdella samalla tapaa seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Hivpontista todetaan, että rajoitus on perusteltu, koska miesten välisessä seksissä hiv-tartunnan riski on merkittävästi suurempi. Hivpointin toimitusjohtaja Jukka Keronen, toteaa Setalle riskin olevan suurempi myös miesten välisissä parisuhteissa, mutta kysyy, miten suuri riski on ja millainen riski on hyväksyttävissä.

– Mutta jääkö riski silti tilastollisesti riittävän pieneksi? Kysehän on viime kädessä siitä, mikä on hyväksyttävä riskitaso. Nollaksihan riskiä ei saa koskaan. Tästä olisi hyvä saada lisätietoa. Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnossa olikin hyvä ehdotus tiedon lisäämisestä.

Uusi käytäntö tulee Veripalveluihin 3. toukokuuta.