– Uskon, että on tullut aika hyväksyä samaa sukupuolta olevian avioliitot, sanoi Chilen presidentti Sebastián Piñera, jonka suosio on laskenut pohjalukemiin. Lisäksi maassa on pitkään oltu tyytymättömiä maan johtoon.

Chilen lhbtq-yhteisö on pitkään tavoitellut samaa sukupuolta olevien avioliiton hyväksymistä,  mutta se on ollut hankalaa vahvan katolisen uskon aseman vuoksi. Eräs presidentin läheisistä kollegoista kutsuikin presidentin ulostuloa ”petokseksi”.

Chile hyväksyi samaa sukupuolta olevien parisuhteet 2015, mikä paransi homoparien oikeudellista asemaa.

2017 jälkeen on edellisen presidentin Michelle Bachelet lakiesitys ollut poissa pöydältä. Se toisi samaa sukupuolta oleville pareille merkittävästi paremman oikeudellisen aseman ja toisi kaikki avioliitot samalle viivalle. Juuri tämän edeltäjänsä aiemmin torpatun lakiesityksen Piñera nyt haluaisi saattaa laiksi ja voimaan.

Vuosittaisessa puheessaan presidentti sanoi, että hän voisi edistää lakimuutosta ja että ”on jo tullut aika taata vapaus ja tasa-arvo kaikille”.

– Ajattelen niin, että meidän tulisi omaksua vapauden arvo, siihen kuuluu vapaus rakastaa ja muodostaa perhe rakkaidensa kanssa. Kaikki rakkauteen ja hoivaan perustuvat suhteet tulisi nähdä arvokkaina, presidentti sanoi puheessaan.