Gay-oikeuksien, tai kuten nykyään laajemmin ilmaistaan lhbtqi-oikeuksien,  puolesta on taisteltu pitkään. Tänä päivänä mediasta ja etenkin sosiaalisesta mediasta saa sen käsityksen, että taistelu alkoi 1969 USA:ssa Stonewallin mellakoista. Tämä ei pidä paikkaansa. Stonewallin mellakat olivat yksi etappi mutkaisella ja kuoppaisella tiellä, joka oli alkanut jo edeltävällä vuosisadalla ja ihan toisella mantereella. Ja joka jatkuu edelleen, sillä ihmiskunnan kehitys ei etene suoraviivaisesti, vaan aina ajoittain tulee takapakkia, kunnes taas voidaan harpata eteenpäin.

1800-luvulla Saksassa vaaditaan homoseksuaaleille oikeuksia

Homoseksuaaleille vaaditiin oikeuksia jo yli 150 vuotta sitten.

Saksalainen virkamies Karl Heinririch Ulrichs pakotettiin 1854 eroamaan virastaan homoseksuaalisuutensa vuoksi. Ulrichs aktivoitui ja julkaisi mittavan sarjan kirjoituksia seksuaalisuudesta. Hän oli virasta erottamisen aikaan 29-vuotias.

Ulrichs tuli kaapista kertoen olevansa ”uranialainen [urning]”, termi, jonka termi ”gay” myöhemmin tulisi korvaamaan. Uranilaisilla oli miehen vartalo, mutta naisen mieli – ei ihan sitä mitä tänä päivänä miellämme gaymiehen olevan, mutta Ulrichs kyllä tarkoitti juuri gaymiehiä. Sanaa homoseksuaalisuus ei vielä ollut, se kyllä tuli käyttöön vielä Ulrichsin elinaikana, gay vasta paljon myöhemmin 1900 luvulla.

Ulrichs kirjoitti homoseksuaalisuuden olevan sisäsyntyistä, eikä opittua turmeltuneisuutta, kuten vallitseva käsitys tuohon aikaan väitti. Hänen katsotaankin julkaisseen ensimmäisen teorian homoseksuaalisuudesta ja olleen ensimmäinen, joka julkisesti puhui homoseksuaalisuudesta ja vaati Saksan hallitusta kumoamaan homovastaisen lainsäädännön. Ulrichs piti uraauurtavan puheensa 29. elokuuta 1867. Hänen voidaan katsoa aloittaneen gay-aktivismin ollen ensimmäinen teoreetikko. Toki homoseksuaalinen rakkaus ja erotiikka oli ollut totta aina ja esiintynyt vaihtelevassa määrin taiteessa ja kirjallisuudessa, mutta näitä ei voitane laskea varsinaisesti aktivismiksi.

Ulrichs kuoli 69-vuotiaana 1895. Hänen mukaansa on nimetty katu Berliinissä.