Tässä ajassa on vaikeaa ellei mahdotonta ymmärtää millaista keskustelu hivistä ja AIDSista oli 1980-luvulla, kun parannuskeinoja ei ollut ja tauti oli varma kuolemantuomio. 1984 AIDSin aiheuttajaksi selvitettiin hiv-virus, tauti oli jo tappanut ja kylvänyt pelkoa jo useamman vuoden. Ja tappoi yhä kiihtyvässä määrin. Tartuntoja voitiin kartoittaa testeillä laajemmin vasta 1985 alkaen, mutta toimiva kuoleman estävä lääkitys tuli vasta 1997. Mediassa hivistä oli leivottu vain homoseksuaaleja miehiä koskettava tauti, vaikka data jo tuolloin kertoi toisin.

1980-luvulla luoto homoruton stigma vaikuttaa kaikkien gay- ja bi-miesten elämään yhä tänä päivänä.

Lue lisää: Pandemia joka ei ole mennyt pois 40 vuodessa

AIDS-suukosta tehtiin raflaavat lööpit

Rock Hudson (s. 1925) oli klassisen komea mies ja suosittu ja työteliäs näyttelijä, joka ehti tehdä lähemmäs 70 elokuvaa, yksi niistä on Jättiläinen (Giant), jossa nähdään myös James Dean ja josta molemmat saivat Oscar-ehdokuuden. Elokuvassa näytteli myös Elizabeth Taylor, josta kuvausten myötä tulikin Hudsonin elinikäinen ystävä.

Hudson oli myös gay, mutta hän ei puhunut siitä julkisesti.

1985 Hudson nähtiin globaalissa menestyssarjassa Dynastiassa. Hänen roolihahmonsa piti suudella Linda Evansin esittämää Krystleä, mutta Hudson ei suostunut kunnolliseen suudelmaan. Hän oli kesällä 1984 saanut tietää sairastavansa AIDSia. Hudson ei kuitenkaan ollut kertonut tartunnastaan, vaan salannut sen, siksi välttelevä suudelma Hollywoodin sydäntenmurskaajalta kummastutti. Hudson jatkoi työskentelyään koko ajan heikkenevästä terveydestään huolimatta.

Rock Hudsonin ja Linda Evansin suudelma Dynastian jaksossa 1985 herätti kohua Hudsonin kerrottua hiv-tartunnastaan 1985 pandemian levitessä.

Kuvausten aikana 1984 suudelmaa pidettiin vielä suurena hiv-riskinä ja Hudson halusi välttää riskit eikä siksi suudellut vastanäyttelijäänsä suulle. Kuvauksissa yritettiin ja yritettiin saada intohimoinen suudelma, mutta Hudson vältteli sitä. Suutelukohtaus kuvattiin jopa uudelleen viikkojen päästä, mutta Hudson kieltäytyi edelleen järjestelemällisesti kunnollisesta suudelmasta. Evans kertoo muistelmissaan, että jälkeenpäin on todella liikuttavaa miten päättäväisesti Hudson yritti suojella häntä. Sittemin hiv-tietouden lisääntyessä on tullut selväksi, että hiv ei tartu suutelemalla. Mutta tuolloin 80-luvulla pelättiin, että hiv tarttuu helposti ja monet gay- ja bi-miehet menettivät sen takia työpaikkansa esimerkiksi tarjoilijana.

Dynastian lemmenpari esiintyi sarjan promootioon liittyen yhdessä pressitilaisuudessa heinäkuun 16. päivä 1985, Hudsonin tila ja hänen homoutensa eivät vielä olleet yleisesti tiedossa, eivät edes Evansilla ja Hudsonin heikko kunto herätti huomiota. Seuraavalla viikolla kaikki romahti ja Hudson joutui sairaalahoitoon. Aluksi tähden tiedotustiimi väitti kyseessä olevan maksasyöpä. Hudson teki kuitenkin ratkaisunsa.

 

On AIDS ennen Rock Hudsonia ja AIDS-jälkeen Rock Hudsonin

Koko ikänsä homoseksuaalisuudestaan vaiennut Hudson päätti kertoa totuuden. 25. heinäkuuta 1985 Hudsonin tiedottaja julkaisi lausuman, jossa tähti kertoi sairastavansa AIDSia, homoutta ei mainittu, mutta toki se oli oleva selvä johtopäätös.

Media tarttui Hudsonin ulostuloon ikävällä tavalla, ”AIDS-suukko” -lööpit täyttivät lehtihyllyt meilläkin. Sensaationhakuisissa ja pelkoa kylvävissä jutuissa spekuloitiin Hudsonin tartuttaneen hivin vastanäyttelijäänsä tuolloin suuresti rakastettuun Linda Evansiin.

Hudson sai kuitenkin peloistaan poiketen runsaasti tukevia viestejä ja monet Hollywood-tähdet antoivat kollegalleen tukensa. Varhainen AIDS-aktivisti Elizabeth Taylor, Hudsonin hyvä ystävä, luki syyskuussa 1985 järjestämässään varainkeräystilaisuudessa Hudsonin viestin:

”En ole onnellinen siitä että olen sairas. En ole onnellinen siitä, että minulla on AIDS, mutta jos tämä auttaa muita, voin ainakin tietää, että minun epäonneni on saanut jotain hyvää aikaan”.

Rock Hudson kuoli muutaman viikon kuluttua 2. lokakuuta 1985. Hän oli vasta 59-vuotias.

Hudson oli ensimmäisiä korkean profiilin tunnettuja henkilöitä, joiden kerrottiin menehtyneen AIDSiin ja hänen kohtalonsa auttoi muuttamaan AIDS-keskustelun suunnan. USA:n presidentti Ronald Reagan, Hollywoodin näyttelijä itsekin, otti kantaa AIDSiin vasta pari vuotta myöhemmin 1987.

Lue lisää: Arvio: It’s a Sin – ”He kaikki kuolivat sinun takiasi”

Suomen kuvalehti kirjoitti joulukuun 1985 numerossaan Hudsonin kuolemasta ja mahdollisista tulevista pakkotoimista AIDS-epidemia selättämiseksi.