Historiallisten rikosten armahdusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on ”korjata maassa tehdyt vääryydet”, koskee nyt myös heitä, jotka ovat harjoittaneet samaa sukupuolta seksiä aikana, jolloin se luokiteltiin rikokseksi.

Jokaisella, joka on aikoinaan tuomittu homoseksuaalisuuden vastaisten lakien perusteella, on nyt mahdollisuus hakea tuomion tai poliisijutun poistamista valtion rekistereistä, kertoo Sky News.

– Uskon, että tämä oikaisee jossain määrin menneisyyden vääryyksiä ja vakuuttaa lhbtq-yhteisölle, että Britannia kotina on yksi turvallisimmista paikoista maailmassa, sanoo Tory-ministeri Priti Patel.

Yhdysvalloissa ”sodomiasta” tuomittuja on vielä kansallisessa seksuaalirikollisten rekisterissä

Joissain osissa Yhdysvaltoja on ”sodomian” perusteella tuomittuja lhbtq-ihmisiä armahdettu automaattisesti. Laki poistettiin Etelä-Carolinan osavaltiossa vasta niinkin myöhään kuin 2003 ja siellä sekä Idahossa ja Missisippisä ei ole vieläkään mahdollista hakea tuomioiden poistamista järjestelmästä. Tämä aiheuttaa isoja ongelmia niille miehille, jotka on tuomittu homoseksistä, joka siis luokitellaan seksuaalirikokseksi. Yhä tänäkin päivänä heidät on kirjattu kansalliseen seksuaalirikollisten rekisteriin ja heidän on se ilmoitettava hakiessaan tiettyjä töitä tai asuntoa.

Eräs mies, joka tuomittiin 2001, koska harrasti homoseksiä kumppaninsa kanssa, armahdettiin 2006. Mutta koska hän on yhä rekisterissä seksuaalirikollisena on hänen ilmoittauduttava poliisille kaksi kertaa vuodessa ja antaa ajantasaiset tiedot osoitteestaan, työstään, ajoneuvostaan, sormenjälkensä, kämmenenjälkensä ja tiedot sosiaalisen median tileistään. Mies on nyt haastaanut Etelä-Carolinan osavaltion oikeuteen saadakseen merkintänsä pois rekisteristä, kertoo Queerty.