Janysz Szymik, nyt 48, joutui katolisen papin seksuaalisesti hyväksikäyttämäksi 12-vuotiaana kuoropoikana 1980-luvun alussa. Kirkon oma tuomioistuin antoi papille 2017 tuomion, viiden vuoden työkiellon katolisessa kirkossa Puolassa.

Rikoksen uhri Szymik on nyt haastanut kyseisen papin hiippakunnan käräjille vaatien kolme miljoonaa Puolan zlotya (reilut 660.000 euroa) vahingonkorvauksina lapsena kokemistaan pahoinpitelyistä.

Notes from Poland kertoo hiippakunnan piispan lähettäneen pyynnön, että tuomioistuin huomioisi ”seksuaaliasiantuntijan lausunnon hakijan seksuaalisista mieltymyksistä ja taipumuksista” selvittääkseen, oliko Szymik lapsena ollessaan vapaaehtoisessa suhteessa papin kanssa. Kirjeessään tuomioistuimelle piispa on myös pyytänyt oikeutta selvittämään Szymikiltä, nauttiko tämä intiimistä suhteestaan ​​pappiin sekä lahjoista ja eduista, jotka papilta sai.

Lisäksi hiippakunta väittää, että papilla ja kuoropojalla oli suhde, joka alkoi Szymikin ollessa 16-vuotias, eikä 12-vuotiaana, kuten tämä väittää. Edelleen  osapuolten väitetään olleen suhteessa vapaaehtoisesti ja sen perustuneen molemminpuolisiin hyötyihin.

Hiippakunnan pyyntö sai nopeasti kritiikkiä jopa muilta Puolan katolisen kirkon edustajilta, mikä johti siihen, että hiippakunnan piispa viime viikon lopussa esitti anteeksipyynnön, raportoi ABC News. ”Pyydämme anteeksi Janyszilta ja kaikilta, jotka ovat järkyttyneitä”, oli anteeksipyyntö.