Intia: Lentokenttä haluaa uuden tunnuksen – GAY ei kelpaa, ikäviä mielleyhtymiä. Israel: Sipsijättiä vaaditaan boikottiin, koska se kehtasi näyttää mainoksessaan muita kuin heteroperheitä. Italia: Homoeroottisella flirttailulla kohti euroviisuvoittoa.

Kaikissa näissä kolmessa i-alkuisessa maassa homofobia kumpuaa uskonnosta. Ja se on epätoivoista takertumista ahtaaseen maailmankuvaan. Lentokenttätunnuksia hallinnoiva viranomainen ilmoitti, että tunnus on pysyvä, eikä sitä voi vaihtaa. Israelin vanhoillisten uskovaisten valitus on lähinnä kurisioteetti. Italian valinta  on rohkea ja tervetullut, paitsi niiden italialaisten mielestä, jotka päätyivät ilmaisemaan mielipahaansa artistille.

Tässä vaiheessa lienee jo kaikille selvää, että vapaudet ja ihmisoikeudet eivät ole pysyviä. Ne voidaan napata pois reitittämällä koko valtion nettiliikenne uudelleen kulkemaan valtion viraston kautta, joka sitten voi ottaa kontrollin siitä, mitä saa sanoa ja mitä ei. Näin tekee Kiina ja saman aloitti juuri Kambodža, vaikka sen resursseja samanlaiseen kontrolliin epäillään. Monissa maissa pääsy lhbtq-aiheisille sivustoille on estetty. Kiina sensuroi gay-kuvaston pois länsimaisista elokuvista ja tv-sarjoista. Tai sitten homovastainen diktatuuri marssittaa armeijansa rajalle, kuten Ukrainassa.

”Puhtautta” vaaditaan myös länsimaiden sisällä. Yhdysvalloissa puritaanisilla liikkeillä on pitkät perinteet, ja ne toimivat jo muuallakin, myös meillä tukemassa Päivi Räsästä hänen oikeudenkäynnissään.

Ironisesti Räsänen vetosi tänään oikeudessa sananvapauteen, jota häneltä ollaan hänen mukaansa viemässä, jos hän ei saa uskontonsa homofobista tulkintaa julistaa. Hän totesi tämän tarkoittavan sitä, että näin toimimalla olemme kuin Kiinassa. Paitsi, että juuri Kiinassa, homofobia on ok ja valtio itse sitä edistää.

Yhdysvalloissa on ongelmia homofobisen puritanismin kanssa laajemminkin. Yhdysvalloissa hallinto ei harjoita homofobista sensuuria, mutta kaikkivoivat sosiaalisen median yritykset ovat siihen suuntaan kurottaneet. Muistissa on miten Tumblr siivosi sisältöjään ja Facebook ja Instagram ovat kunnostautuneet sillä saralla myös. On outoa ja oireellista, että tämä sallitaan – toki tämä sensuuri liittyy useimmiten ellei yksinomaan alastomuutta sisältäviin kuviin. Puritanistiset somejätit ovat blokanneet jopa taidetta, jos niissä näkyy ei toivottuja kehonosia. Kuten sanottu, puritanismin perinne Yhdysvalloissa on vanha.

Uskontoa, kuten mitä tahansa vakaumusta saa kuitenkin arvostella – vapaassa maassa. Seksuaalinen suuntautuminen on olemukseltaan jotain aivan muuta. Näitä kahta ei voi asettaa rinnakkain. Asia, joka näyttää vielä olevan kovin monelle länsimaalaisellekin ihmiselle vaikea ymmärtää ja juuri tästä Räsäsen oikeudenkäynnissäkin on kyse.

Kun Italian Mahmood & Blanco toukokuussa esiintyvät miljoonille, toivon että miehet vaihtavat keskenään hellän suudelman. Mutta sitä ennen pidätämme henkeä suursodan ollessa lähempänä kuin kertaakaan 60 vuoteen. Jos pahin skenaario toteutuu astumme pimeyteen, jälleen kerran ja siinä jää viisut ja muut.