Viimeiset viikot koko maailma on miettinyt mitä liikkuu Venäjän presidentin mielessä. On arvailtu Vladimir Putinin mielenterveyden tilaa ja hänen taituruuttaan sodan ja vallan manöövereissä. Ainakin meillä länsimaissa on vallalla käsitys, että Putin on öykkäri. Öykkärinä Putinia saatetaan toki pitää Kiinassa tai häntä selvästi tukevien valtioiden johdossa, mutta lopputulema katsotaan vielä itselle voitolliseksi ja asiaa ei sen kummemmin pidetä tarpeellisena retostella enempi.

Putin ei ole ainutlaatuinen, samanlaista käytöstä on nähty ennenkin, paitsi valtion huipulla, myös ihan ruohonjuuritasolla.

Suurin osa meistä on joutunut öykkärin kanssa tekemisiin jossain vaiheessa elämässään, tai väistämättä joutuu. Jos joku väittää, että ei ole koskaan kohdannut öykkäriä, väitän vastaan, jos et ole aivan nuori tai elänyt hyvin pienessä piirissä. Todennäköisimmin olet langennut öykkärin tarinaan tai valinnut mukavuudenhaluisesti neutraalin ”varmasti molemmissa on syytä”- kannan. Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta.

Öykkäri voi olla omassa perheessä; vanhempi tai sisarus, isovanhempi tai muu lähisukulainen. Oma puoliso voi olla öykkäri tai sitten sellainen mellastaa työyhteisössä tai sen sidosryhmissä. Myös omasta lapsesta voi kasvaa öykkäri. Yksi melkoisen vapaa ja sääntelemätön alue öykkäreille on niin sanottu kolmas sektori, järjestöt ja harrastustoiminta, taloyhtiöiden hallitukset – näissä eivät koske työ- ja virkasuhteissa epäasiallista käyttäytymistä hillitsevät pidäkkeet eli lainsäädäntö ja öykkäri voi mellastaa ja kylvää tuhoa ja pahaa oloa ympärilleen melko vapaasti, kunhan vain välttää rikoslain kuvaamat tilanteet.

Oli öykkäri millä tahansa tasolla, käytös noudattaa samaa kaavaa. Hänellä on oma totuus jota ei millään saa muutettua, hän kokee olevansa oikeassa. Hän kokee olevansa uhri. Kaikki keskustelut siitä kuka teki ja mitä ja miksi ollaan konfliktitilanteessa ovat turhia ja ajanhukkaa.

Myös reagointi öykkäreihin noudattaa samaa kaavaa tasosta riippumatta. Osa pyrkii, omasta kasvuhistoriastaan tai intresseistään johtuen, välttämään konfliktia ja mitätöi öykkärin agression ja hänen kohteensa ahdingon, yleisimmin kommenteilla kuten ”molemmissa on syytä”.  Putinin ja Venäjän tapauksessa tämän linjan on valinnut Kiina.

Öykkärit osaavat manipulaation. Vastapuoli on paitsi väärässä ja pahantahtoinen, myös tehnyt vaikka mitä. Täysin valheelliset väitteet tai muunneltu totuus ovat tehokkaita aseita. Ihmismieli on sellainen, että kun epäilyksen siemen on kerran istutettu, sitä on lähes mahdoton kitkeä, se vaatii aktiivista ja ennenkaikkea järjestelmällistä ponnistelua vaikuttamisen kohteelta. Ruohonjuuritasolla on helppo manööveri väittää sinun tehneen jotain pahaa tai laitonta tai moraalitonta, kuten että olet pettänyt puolisoasi tai varastanut työpaikaltasi tai tehnyt työssäsi virheen, vaikka mitättömänkin, tahallasi. Tätä tukemaan voidaan esittää puolitotuuksia; olit siellä ja siellä siihen ja siihen aikaan, mitä muutakaan se olisi voinut olla, voidaan paisutella vahingossa tehtyä virhettä tai väärentää se; kyllä se olit sinä, joka otit kassasta rahaa, sinä olet vienyt salaisia asiakirjoja kotiisi.

Öykkärin vastustaminen on kuluttavaa. Se kannattaa kuitenkin tehdä, aina, sillä muuten tulee uusi isku. Ja sitten lisää. Öykkärit ovat siitä salakavala laji, että ensin tulee koepallo, jolla tunnustellaan maaperää. Pieniä loukkauksia ja rajan ylityksiä. Jos niihin ei reagoi, paha henki on jo päässyt pullosta eikä se sinne enää takaisin mene, kaikki pyörii siitä lähtien öykkärin mielenliikkeiden tahdissa.

Paras lääke öykkäreitä vastaan on tunnistaa omat rajansa ja huomauttaa niiden ylittämisestä heti. Pätee kaikilla tasoilla. Ruohonjuuritasolla öykkäreistä pääsee enemmän tai vähemmän helposti irti lähtemällä tilanteesta ja siten poistamalla öykkärin elämästään. Valtiotason ratkaisuyrityksiä seuraamme kaikki parhaillaan.