EuroPride on Euroopan merkittävin lhbtqi-tapahtuma. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisistä EuroPrideista, ne vietettiin 1992 Lontoossa. Tänä vuonna EuroPridet ovat Belgradissa Serbiassa 12.-18. syyskuuta. Ensi vuonna tapahtuma siirtyy Välimerelle Vallettaan Maltalle ja 2024 ne ovat Thessalonikissa Kreikassa, joka onkin sitten virallisesti 30. EuroPride, sillä tapahtumaa ei ole pidetty kaikkina vuosina.

Parhaillaan 2025 EuroPridea tavoittelee kaksi kaupunkia, joissa kummassakaan ei ole ennen EuroPrideja nähty.

ILGA Portugal ja Variações pyrkivät saamaan 2025 EuroPriden Lissaboniin Portugaliin ja CSD Magdeburg haluaisi sen Magdeburgiin. Lissabon on useimmille tuttu, suunnilleen Helsingin kokoinen Portugalin pääkaupunki, jonka metropolialueella asuu lähes kolme miljoonaa ihmistä. Magdeburg taas on ehkä vähemmän tuttu. Se on Sakssassa ja Saksi-Anhaltin osavaltion pääkaupunki ja sijaitsee Elbejoen varrella Berliinistä lounaaseen. Kaupungissa on noin 230 000 asukasta ja se on perustettu 1200 vuotta sitten.

– Lissabonin EuroPride2025 hakemus on kolmen kansallisen järjestön yhteinen ponnistus. Samalla tulisimme juhlistaneeksi demokraattisen Portugalin 50. vuotta”, sanoo Variaçõesin johtaja, Diogo Vieira da Silva European Pride Organisers Associationin tiedotteessa.

– EuroPride 2025 Magdeburgissa merkitsisi Priden tuomista alueen pikkukaupunkeihin, ympäröivälle maaseudulle, jotka eivät juuri lainkaan pääse osallisiksi suurista tapahtumista tai queer-elämästä. Täällä on erityisen tärkeää murtaa paheksunta kontaktien pelko, taasen toteaa CSD Magdeburgin hallituksen jäsen Leonie Herzog.

EuroPriden 2025 sijainti ratkeaa lokakuussa, kun European Pride Organisers Associationin kokous siitä äänestää kokouksessaan Torinossa Italiassa.

EuroPridea ei ole vielä kertaakaan järjestetty Helsingissä. Tukholmassa sen sijaan jo kahdesti. Viime kesänä ne pidettiin Kööpenhaminassa.