Brittiläinen17-vuotias jalkapalloilija Jake Daniels kertoi eilen olevansa gay Sky Sportilla. Historiallinen ratkaisu, joka teki hänestä ensimmäisen miestensarjan aktiivipelaajan 32 vuoteen, joka on virallisesti kertonut olevansa gay. Aiemmin saman on uskaltanut Iso-Britanniassa tehdä vain yksi miestensarjassa pelannut, Justin Fashanu 1990.

– Nyt on oikea aika tehdä tämä. Olin kauan jo miettinyt miten ja milloin tämän tekisin. Nyt tiedän, että tämä on oikea hetki. Olen valmis olemaan oma itseni. Olemaan vapaa ja itsevarma, Daniels kertoo Sky Sportille.

Daniels ei osaa sanoa milloin hän tarkalleen ymmärsi olevansa kiinnostunut miehistä, mutta uskoo tienneensä siitä jo ollessaan viiden tai kuuden vanha.

– Niin nuorena sitä ei oikeastaan ajattele, että jalkapallo ja se että on gay eivät sopisi yhteen. Sitä ajattelee vain, että jonain päivän kun on vanhempi hankkii tyttöystävän ja muuttuu ja kaikki on hienosti. Mutta kun tulee vanhemmaksi, sitä ymmärtää, että ei voikaan vain muuttua. Se ei mene niin.

Harkitsi kertovansa vasta uransa jälkeen

Daniels kertoo, että hänellä on ollut tyttöystäviä aiemmin, hän yritti saada kaverinsa uskomaan, että on hetero, mutta se oli vain valtava peittely-yritys, mikä ei kaikille edes mennyt läpi. Useita kertoja hänen kaverinsa kysyivät, onko hän homo, minkä hän kiisti.

– En ollut valmis. Se oli kamppailua, mutta enää en vain halua valehdella.

Se tosiasia, että Iso-Britanniassa ei ole ketään toista miespelaajaa jalkapallon eliittisarjassa, joka olisi avoimesti gay sai hänet miettimään, että hän odottaisi kaapista tulon kanssa, kunnes olisi jäänyt urheilusta eläkkeelle. Mutta sitten hän ajatteli asiaa uudelleen.

– Siinä tapauksessa minun olisi pitänyt valehdella vielä pitkän aikaa.En olisi pystynyt olemaan sitä mitä olen ja elämään sellaista elämää kuin haluan elää.

”Minun ei olisi pitänyt huolestua niin paljon”

Daniels tuli ensi kaapista äidilleen ja siskolleen. Sitten joukkueelleen Blackpoolille ja joukkuetovereilleen, sukulaisille ja nyt koko maailmalle.

– Minun ei olisi pitänyt huolestua niin paljon. Olen saanut niin paljon viestejä, joissa sanotaan ”olemme ylpeitä ja tuemme sinua”. Tämä on ollut ihmeellistä. En olisi voinut toivoa tämän menevän paremmin.

– Blackpool on sekin ollut aivan uskomaton. Vietän jokaisen päivän heidän kanssaan ja tunnen olevani turvassa. Joukkuekaverini ovat olleet niin tukevia tämän suhteen ja kaikki ovat puolellani. He ovat olleet todella uteliaita ja kysyneet paljon.

– On kivaa kun ihmiset esittävät kysymyksiä. Haluan vain, että kaikki kuulevat minun tarinani.

Daniels kertoo myös, miksi on niin epätavallista tehdä kuten hän, miksi ammattijalkapalloilijalle on tabu kertoa olevansa gay, bi tai queer.

– Monet jalkapalloilijat haluavat, että heidät tunnetaan maskuliinisuudestaan. Ja ihmisten mielestä gay merkitsee sitä, että on heikko, että sinusta voidaan kentällä tehdä selvää. Tottakai ymmärrän, että tähän reagoidaan ja osin homofobisesti, ehkä stadionilla tai sosiaalisessa mediassa. Mutta näen asian niin, että minä pelaan jalkapalloa ja he huutelevat minulle, mutta he maksavat siitä, että saavat katsoa minun pelaavan ja minä saan siitä elantoni ja teen sillä rahaa. Joten huuda mitä haluat, sillä ei ole mitään merkitystä.