Tampereella on esitelty uusi versio pride-lipusta. Tampereella pridea järjestävä Sinuksi ry, entinen Pirkanmaan Seta, kertoo tiedotteessaan ”tiedostavan lipun toteuttamisesta, jotta mahdollisimman moni sateenkaari-nuori, -ihminen, -seniori ja -perhe eri kokoonpanoissaan voisivat kokea yhteenkuuluvuutta lipun kautta. Lipun värit tunnistavat myös ”liittolaiset” (allies) eli seksuaali- ja sukupuolienemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuutta kannattavien laajan ryhmän”.

Tampereen tiedostavassa lipussa, kuten sitä kutsutaan, on 13 eri väristä raitaa, kun pride-tapahtumien ja hlbtq-yhteisön yleislipuksi vakiintuneessa sateenkaarlipussa on kuusi raitaa.

Julius Jokikokko
Lipun on suunnitellut Sinuiksi ry:n graafikko Julius Jokikokko. Uusi lippu alkaa sateenkaarilipun perinteisillä kuudella väriraidalla ja jatkuu muiden muassa aseksuaalien ja demiseksuaalien lipusta tutulla harmaalla ja sitten translipun väreillä, joiden jälkeen tule fuksia, jota käytetään muiden muassa bi- ja panseksuaalien ja lesbojen lipuissa. Musta ja ruskea kuvaa rodullistettuja ja musta myös fetissejä ja hiv-työtä. Vaalensinisen todetaan kuvaavan myös homoja.

Manse pride toivoo, että ”mahdollisimman moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva perheineen ja läheisineen voisi samaistua lipun symboliikkaan, joka kokoaa yhteen useita seksuaalisuutta, sukupuolen moninaisuutta ja ihmissuhteiden kirjoa kuvaavia vähemmistöidentiteettien tunnusvärejä”.

Tiedostava lippu nähdään Tampereen raatihuoneen lipputangon lisäksi Manse priden yhteistyökumppaneiden saloissa ja Sinuiksi ry:n tietojen mukaan myös ainakin Lempäälässä.

Manse pridea vietetään tällä viikolla eli 6.-11. kesäkuuta. Katso ohjelma Manse priden kotisivuilta.

Sateenkaarilipun värit eivät ole minkään ihmisryhmän symboli

Ensimmäistä kertaa sateenkaarilippu nähtiin  San Franciso Pridella 25. kesäkuuta 1978, silloin lipussa oli kahdeksan eri väriä, joilla jokaisella oli oma symbolinen merkityksensä.

Pinkki merkitsi seksuaalisuutta, punainen elämää, oranssi paranemista, keltainen auringonvaloa, vihreä luontoa, turkoosi taikaa ja taidetta, sininen tyyneyttä ja harmoniaa ja violetti sielua. Lipun valmistukseen liittyvistä käytännön syistä osa väreistä jäi pois. Nykyisin yleisimmin käytetyssä versiossa sateenkaarilipusta on kuusi raitaa: pois tippuivat seksuaalisuutta ja taikaa symbolisoivat pinkki ja turkoosi.

Philadelphian lippuun otettiin mukaan rodullinen ulottuvuus.

Progressiivisen lipun ensimmäiseen Qasarin versioon otettiin mukaan rodun lisäksi translipun värit. Samalla värien asettelu muuttui. Progressiivisen lipun toinen versio julkistettiin viime kesänä. Tässä Vecchiettin versiossa ovat mukana myös intersukupuoliset.

Uudet liput jakavat mielipiteitä, nähtäväksi jää miten pitkä uusien lippujen elinkaari on.

Gilbert Bakerin alkuperäinen sateenkaarilippu. Pinkki ja turkoosi jäivät pian pois painoteknisistä syistä
Päivitetty sateenkaarilippu valtaa alaa Yhdysvalloissa. Uudet ruskea ja musta väri symbolisoivat värillisiä lhbtq-ihmisiä.
Daniel Quasarin 2018 lanseerama progressiivinen pridelippu
Valentino Vecchiettin progressiivinen Pride-lippu vuosimallia 2021 tuo mukaan interseksuaalit.