Istanbul Pride juhlii tänä kesänä 30. vuottaan. Jo vuodesta 2015 on festivaali ja kulkue kohdannut voimakasta vastustusta ja paikalliset viranomaiset ovat kieltäneet kulkueen. Istanbul Pridesta otetut kuvat ja videot ovat näyttäneet miten mellakkapoliisi on käyttänyt kaikkea kumiluodeista kyynelkaasuun pysäyttääkseen tapahtuman. On myös ollut aivan tavallista, että osanottajia on pidätetty – ja niin on känyt tänäkin vuonna.

Kesäkuun 5. Istanbul Pridea järjestävä tahonIstanbul LGBTI+ Onur Haftasi edustajien oli määrä pitää puhe juhlavuoden kunniaksi. Kesken puheen paikalle ryntäsi satoja poliiseja pysättämään rauhanomaisen protestin. Pink News kertoo, että ainakin 11 hlbtqi-aktivistia pidätettiin.

Istanbul LGBTI+ Onur Haftasin jäseniä otti pidätystilanteesta videota ja jakoi sen Twitterissä.

”Poliisi hyökkäsi ja pidätti hlbtqi-henkilöitä, jotka kokoontuivat Yeldegirmeni kaduilla Istanbul-Kadikoyssa juhlistaakseen pridekuukautta. Queer Pride tulee voittamaan ”poliisikidutuksen”. Istanbulin pridekulkueen lähtölaskenta on alkanut. Tänäkin vuonna me teemme vastarintaa.”

Trans+Korteji -järjestön mukaan myös kaksi heidän jäsentään pidätettiin ja poliisin nähtiin ”kiduttavan” heitä. Pidätetyt vapautettiin myöhemmin samana iltana.

(Kidutus sitaateissa kuten lähdejutussa,  toim. huom.)