– Israelin uudessa oikeistohallituksessa on useita avoimesti homofobisia ja pelokkaita ministereitä. He eivät uhkaa vain oikeuksiamme vaan koko maan demokratiaa sekä sanoin että hulluilla laskuillaan, sanoo Ofer Newman, IGY – Israel Gay Youthin toimitusjohtaja.

IGY:lla on noin 4 000 12–26-vuotiasta jäsentä ympäri maata ja se on Israelin suurin hlbtqi-järjestö.

– Meillä ei ole koskaan ollut ministereitä, jotka olisivat yhtä avoimesti homofobisia kuin nyt tässä hallituksessa – emme ole koskaan kuulleet ministerien puhuvan tällä tavalla.

Israelin uusi oikeistohallitus koostuu pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolueen ja usean pienen uskonnollisen ääripuolueen koalitiosta.

Yksi uusista ministereistä on valtiovarainministeri Bezalel Smotricht uskonnollisesta Tkuma puolueesta.

Hän kutsuu itseään ”ylpeäksi homofobiksi” ja haluaa rajoittaa hlbtqi-ihmisten oikeuksia. On olemassa muun muassa kiistanalainen lakiesitys, joka sallisi ilman sanktioita evätä palveluita ihmisiltä ”joiden elämäntapaa he ei eivät hyväksy”.

– Se, että hallituksen korkea-arvoiset poliitikot ja ministerit käyttävät homofobista kieltä, vaikuttaa maan tunnelmaan, Ofer Newman sanoo. Kun he julkisesti kutsuvat meitä ”likaisiksi” tai ”sairaiksi”.

– Olemme jo saaneet ilmoituksia lisääntyneestä väkivallasta nuoria hlbtqi-ihmisiä kohtaan. Tämä on vaarallista kehitystä. Se ei satuta vain meitä, vaan myös muita haavoittuvia ryhmiä, kuten naisia ​​ja Israelin arabeja. Heistä myös tulee  haavoittuvampia.

– Olen raivoissani pääministeri Benjamin Netanjahulle, joka antoi näille pienille ääripuolueille tällaisen vallan hallituksessaan. Että hän nojaa heihin voidakseen olla vallassa.

IGY-nuoria osoittamassa mieltään. "Mitä sinä pelkäät", kysytää kylteissä vasemmalla. "Karkotamme pimeyden pois", lukee oikealla.

Korkeimman oikeuden valtaa uhataan

Tämä uusi oikeistohallitus aikoo myös kaventaa korkeimman oikeuden toimivaltaa maassa.

Israelin korkeimmalla oikeudella on muun muassa mahdollisuus estää lakialoitteet, jotka loukkaavat tai uhkaavat esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksia.

– Emme taistele nyt vain omista hlbtqi-oikeuksistamme, vaan taistelemme yhdessä monien israelilaisten kanssa demokraattisista oikeuksistamme, Ofer Newman sanoo.

– Olemme jo viidettä lauantaita peräkkäin kulkeneet rinnakkain, yli 100 000 ihmistä ja taistelleet maamme puolesta. On hienoa, että meitä on niin paljon. hlbtqi-ihmisille demokratia on ehdoton edellytys sille, että voimme elää haluamaansa elämää. Vain demokratioissa on lakisääteiset oikeudet meille vähemmistöille. Sen puolesta me taistelemme.

Ofer Newman, Israel Gay Youth (IGY) puheenjohtaja.

Ofer Newman on kuitenkin optimistinen tulevaisuuden suhteen. Lauantai-iltaisin mielenosoituksissa on ollut runsaasti väkeä, ja useat kiistanalaisimmista lakiehdotuksista ovat toistaiseksi katkolla.

– Meitä on paljon ja olemme vihaisia, uskon, että voimme kerätä riittävästi painoa mielipiteellemme ennen seuraavia vaaleja. Sitten äänestämme tämän oikeistohallituksen ja heidän hirvittävän homofobisen lainsäädäntönsä ulos. Se, että tämä yhdistää niin monia yhteiskunnassamme, antaa minulle toivoa, päättää Ofer Newman.