Adam Graham raiskasi kaksi naista Skotlannissa 2016 ja 2019. Nyt Isla Bryson sai rangaistuksensa. Nimet ovat saman henkilön, joka  vaihtoi sukupuoltaan ennen tuomion julkistamista. Molemmat nimitiedot on julkaistu mm. BBC:n uutisessa, joten ne julkaistaan myös tässä.

Rangaistus oli kahdeksan vuotta vankeutta. Koska Bryson on suurella riskillä uusimassa rikoksensa, hänelle määrättiin kolmen vuoden valvontajakso vankeuden lisäksi. Hänet määrättiin ensin suorittamaan rangaistustaan naisvankilaan, mutta määrättiin sitten jo pian miesten puolelle, perusteluina: riskitaso ja epäselvyydet.

Tapaus on herättänyt Skotlannissa vilkasta keskustelua.

Bryson meni naimisiin 2016. Hänen vaimonsa sanoo, että koskaan heidän suhteensa aikana hänen miehensä ei osoittanut mitään merkkejä siitä, että ”haluaisi olla” nainen. Hän uskoo, että Bryson toivoi pääsevänsä helpommalla naisvankilassa. Bryson on vaimon tyttönimi.

Puolutuksen puheenvuoron mukaan Isla Bryson päätti vaihtaa sukupuoltaan monta vuotta sitten, on saanut ”maksimaalisen” lääkityksen ja on jonotuslistalla sukupuolenkorjausleikkaukseen. Bryson oli oikeudessa läsnä yllään vaalea peruukki ja pukeutuneena mustiin legginseihin ja kirkkaan pinkkiin takkiin.

Skotlannin oikeusministeri, Keith Brown, määräsi tapauksesta kiirellisen selvityksen ja Skotlannin vankeinhoitolaitos keskeytti kaikkien naisiin kohdistuneesta väkivallasta tuomittujen transsukupuolisten vankien sijoittamisen naisvankilaan, kirjoittaa Guardian.

Hlbtqi-aktivisti Peter Tatchell kommentoi Twitterissä oikeuden ratkaisua oikeaksi: ”Hän aivan oikein kärsii rangaistuksensa miesvankilassa, koska on vaara naisille”.