Tennesee on ensimmäinen Yhdysvaltojen osavaltio, joka kieltää drag-esiintymiset. Osavaltion republikaanienemmistöinen senaatti hyväksyi lain viime viikolla 23. helmikuuta. Kuvernööri Bill Lee vahvisti lain allekirjoituksellaan melkein heti.

Laki perustuu aiempaan lainsäädäntöön, joka kieltää ”aikuisille suunnattujen toimien” toteuttamisen 300 metriä (1000 jalkaa) lähempänä kouluja ja yleisiä puistoja. Aiempaa säännöstä päivitettiin käsittämään himokkaisiin intresseihin vetoavaa viihdettä tarjoavat mies- ja naisimpersonaattorit.

Surrealistisuuden tunnetta lisäsi pian tullut lisätieto, joka kertoo Tenneseen drag-ban -kuvernöörin itsensä esiintyneen dragissa nuorena. Lee toki kiistää syytteet tekopyhyydestä.

Tennesee ei ole ainoa. Hlbtqi-tietouden ja tarinoiden levittämisen ja transoikeuksien ohella drag-esiintymisiä ollaan kieltämässä ainakin kahdeksassa osavaltiossa osittain tai kokonaan.

Meneillään on laaja-alainen oikeanlaidan hyökkäys hlbtqi-oikeuksia vastaan.

Suomessa dragia ei ole vielä vaadittu kiellettäväksi. Vielä. Ruotsissa niin on kuitenkin jo tehty. Ruotsidemokraattien viime vaalien äänivyöryn jälkeen dragien satutunteja ja dragien esittämistä lapsille on vaadittu kiellettäväksi.

Drag Queen Story Hour on kansainvälinen konsepti, peräisin Yhdysvalloista.

Viime kesäinen dragin satutunti Helsingin keskustakirjastossa kertoo myös oikeiston agendan levinneen meillekin. Sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra, että kristillisten Päivi Räsänen tuomitsivat lapsille suunnatun drag queenin vetämän satuhetken. Molemmat pitävät sitä haitallisena lasten mielenterveydelle perustellen asiaa omanlaisillaan argumenteilla. Purra jakoi tiedon tapahtumasta kommenteillaan jo etukäteen twitterissä.

Kannattaa miettiä sitä perussuomalaisten äänestämistä.