Ugandan parlamentti päätti koventaa homoseksuaalisia kontakteja koskevia kieltoja, joista voidaan nyt tuomita elinkautiseen vankeuteen ja jopa kuolemaan. Ratkaisuun on reagoitu järkytyksen ja vihan sekoituksella.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk vetoaa Ugandan presidenttiin, jota tämä käyttäysi veto-oikeuttaan.

– Se, että tämä syrjivä laki – luultavasti pahimpia maailmassa – on nyt hyväksytty, on syvästi huolestuttavaa, hän sanoo lausunnossaan.

– Jos presidentti allekirjoittaa tämän, Ugandan homo- ja biseksuaaleista tulee rikollisia pelkästään olemalla mitä he ovat. Se voi antaa avoimen valtakirjan lähes kaikkien heidän ihmisoikeuksiensa järjestelmälliselle rajoittamiselle ja yllyttää ihmisiä heitä vastaan.

Türk toivoo nyt, että presidentti ei allekirjoita lakia niin, jolloin se kaatuu. Samaa toivoo Amnesty Internationalin Etelä- ja Itä-Afrikan johtaja Tigere Chagutah, joka kehottaa presidentti Yoweri Musevenia kiireellisesti pysäyttämään kyseisen ”hirvittävän” lain.

Yksi Ugandan tunnetuimmista hlbtq-aktivisteista, Kasha Jacqueline Nabagesera, kirjoittaa Facebookissaan, että ”jatkamme taistelua tätä epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Tämä lesbonainen on ugandalainen, eikä edes tämä paperi estä minua arvostamasta maatani. Taistelu on vasta alkanut.”