Perjantaina Cookinsaarten parlamentti äänesti samaa sukupuolta olevien seksuaalisuhteiden kiellon kumoamisesta. Maan rikoslain pykälän 1969 mukaan voitiin siitä tuomita aiemmin 5 vuotta vankeutta.

– Hallituksen tehtävä ei ole kertoa ihmisille, mikä heidän seksuaalisuutensa on, sanoi pääministeri Mark Brown ja totesi, että ”olemme rakkauden ja kunnioituksen kansa”.

– Tänään olemme tehneet työmme lainsäätäjinä, hän jatkoi. Olemme poistaneet syrjivän ja epäoikeudenmukaisen lain, joka rikkoo perustuslakiamme ja kansakuntamme arvoja. Olemme tehneet sen, mikä on oikein ja hyvin. Olemme suojelleet kansaamme.

Pride Cook Islandsin puheenjohtaja Karla Eggelton kommentoi Cook Islands Newsille, että ”olemme tehneet historiaa” ja kiitti maan presidenttiä.

– Rakkaus on rakkautta, Te Iti Tangata, halaa niitä, joita rakastat… olemme yhtä, hän sanoi.

Myös maan ensimmäisen hlbtq+ -järjestön Te Tiare Associationin puheenjohtaja Val Wichman yhtyi iloisiin ilmaisuihin:

– Ko Au, Ko Koe, Ko Tatou, olemme yhtä perheenä, kansana, hän sanoi.

UNAIDS, Yhdistyneiden kansakuntien hiv/aids-työn järjestö, on pitkään tehnyt töitä dekriminalisoinnin puolesta. Sen Aasian ja Tyynenmeren osastolta Eamonn Murphy toivottaa tervetulleeksi  jälleen yhden maan poistamaan ”haitallisia lakeja”, raportoi Washington Blade.

– Tämä innostaa Tyynenmeren alueen maita, Aasiaa ja maailmaa seuraamaan esimerkkiä, hän uskoo.

Cookinsaaret ovat Uuden-Seelannin itsehallinnollinen saariryhmä Saariryhmässä on noin 21 000 asukasta, joista lähes 80 % on maoreja. Maan hallitsijana on Ison-Britannian Kaarle III.