TikTokin työntekijät ovat voineet ainakin vuoden ajan tarkastella listaa, jolta näkyy sovelluksen gay-aiheisia sisältöjä katsoneet käyttäjät, kertoi Wall Street Journal viime sunnuntaina.

TikTok luokittelee videot aiheittain, kuten hlbtq, ovat entiset työntekijät kertoneet. Työntekijät näkivät sitten sovelluksen hallintatyökaluilla tietyn aihepiirin videoita katsoneiden ID-tunnisteet.

Sosiaalisen median sovellukset keräävät yleisesti käyttäjistä tietoja, joita voivat muuntaa tulovirraksi mainontaa kohdentamalla, osa myy tietoja eteenpäin. Viisi vuotta sitten tuli ilmi, että Grindr myi käyttäjistään saamiaan tietoja, kuten painon, etnisen taustan, seksuaaliset mieltymykset ja hiv-statuksen muille yrityksille. Grindr oli tuolloin kiinalaisomistuksessa. TikTok on kiinalaisomisteinen myös, mikä on herättänyt yhä kasvavia turvallisuushuolia ja sovellus on määrätty poistettavaksi valtion työntekijöiden puhelimista Suomessakin.

WSJ nostaakin esiin saman huolen, jonka Yhdysvaltain hallinto toi esiin Grindrin ollessa kiinalaisomistuksessa: Kiinan valtio voi määrätä maassa toimivan yrityksen luovuttamaan arkaluontoisia tietoja.

TikTokista ilmoitettiin WSJ:lle, että kyseistä hallintanäkymää ei ole enää käytössä Yhdysvalloissa. TikTokin edustaja myös kielsi, että mahdollisesti arkaluontoista tietoa, kuten tietoa seksuaalisuudesta tai etnisyydestä todennettaisiin sen perusteella, mitä henkilö sovelluksessa katsoo eikä sen perusteella tehdä johtopäätöksiä. Data kertoo käyttäjän kiinnostuksen kohteista eikä välttämättä hänen identiteetistään. ”Kaikki leipomisesta kiinnostuneet eivät ole leipureita”, edustaja totesi ja vakuutti käyttäjien yksityisyyden olevan yksi tärkeimmistä prioriteeteista.

Entiset työntekijät eivät kaikki olleet samaa mieltä, vaan totesivat että seksuaaliaiheisten videoiden katselun perusteella saadusta datasta sai listan gaykäyttäjistä. Heidän mukaansa näkymä oli saatavilla TikTokin sisällä alan yleistä käytäntöä laajemmalle joukolle ja siihen pääsivät myös yrityksen työntekijät Kiinassa, jotka myös hallinnoivat näkymän käyttöoikeuksia. TikTokin mukaan käytäntöjä on Yhdysvaltalaiskäyttäjien osalta sittemmin tiukennettu ja käyttäjiä rajattu.

TikTok o Euroviisujen virallinen partneri.