Kaikki Venäjän duuman äänestyksessä läsnä olleet äänestivät yksimielisesti kiellon puolesta. Tämä oli kyseisen lakiehdotuksen kolmesta äänestyksestä ensimmäinen. Suurimman osa duuman jäsenistä kannattaessa lakia sen odotetaan menevän läpi myöhemminkin.

Poikkeuksina kiellosta mainitaan ”lasten synnynnäiset epämuodostumat”. Terveydenhuolto ei kuitenkaan voi itse päättää tällaisesta kirurgisesta tai lääketieteellisestä toimenpiteestä, vaan se vaatii viranomaisten hyväksynnän.

Toukokuussa esitellyssä lakiehdotuksessa kirjoitettiin, että Venäjällä on nykyään ”sukupuolen korjaustoimiala”. Sen väitetään koostuvan ”epärehellisistä lääkäreistä, psykologeista ja hlbtq-järjestöjen ja -aktivistien verkostoista”.

Lakiehdotus sisältää myös toimenpiteitä ”perhevastaisen läntisen ideologian vaikutuksen estämiseksi”. Aloitteen tehneen Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen Pjotr ​​Tolstoin sitaatin mukaan transsukupuolisten ja homo- ja biseksuaalien oikeuksien vastaisessa taistelussa on kyse ”yhteisrintaman luomisesta länsimaisia vaikutteita vastaan”.