– Olen homo. En ole koskaan piilottanut sitä, Xavier Espot Zamora sanoi haastattelussa Radio and Television of Andorra -lehdelle maanantaina.

Vuodesta 2019 pääministerinä toiminut Espot sanoo haastattelussa, ettei hänen mielestään tarvitse kertoa asiasta, ellei hänelle esitetä suoraa kysymystä, sillä hänen suuntautumisensa ei määrittele häntä kokonaisuutena.

– Samalla en usko, että asian kertomisen pitäisi olla jonkinlainen ongelma, hän sanoi. Ja jos se auttaa lapsia, nuoria ja teini-ikäisiä, jotka käyvät [kasvaessaan] läpi vaikeita kausia, näkemään, että silti, loppujen lopuksi, riippumatta seksuaalisesta suuntautumisestasi, voit kukoistaa tässä maassa ja saavuttaa korkeimman viran, kerron siitä mielelläni.

Andorra sijaitsee Espanjan ja Ranskan välissä ja on kuuluisa hiihtoalueistaan.

Xavier Espot Zamora on yksi vain harvoista valtioiden- ja hallitusten päämiehistä, jotka ovat avoimesti homoseksuaaleja [homoja tai lesboja].

Aiemmin heinäkuussa virkaansa astunut Latvian presidentti Edgars Rinkēvičs on kertonut identiteetistään.

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel, on ollut virassaan vuodesta 2013.

Ana Brnabić, tuli Serbian pääministeriksi vuonna 2017.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar on myös gay.

Belgian varapääministeri Petra De Sutter on trans. Ja Belgian pääministeri vuosina 2011–2014 Elio Di Rupo oli avoimesti gay.

Islannin silloisesta pääministeristä Jóhanna Sigurðardóttirista tuli vuonna 2009 maailman ensimmäinen avoimesti hlbt-ihminen hallituksen päämiehenä.