Ari Ardinatan mukaan homo on Indonesiassa verrannollinen likaiseen rottaan. Kuva: Ari Ardinata.

Homoseksuaalisuus tarttuu ja homot raiskaavat nukkuessa. Qx.se on keskustellut Ari Ardinatan kanssa, joka tuntee itsensä usein koko maan ainoaksi homoksi

Indonesia sijaitsee itäisellä Tyynellämerellä ja koostuu tuhansista saarista. Maan 240 miljoonasta asukkaasta merkittävä enemmistö on muslimeja. Arin mukaan tämä tekee hänen elämästään hyvin hankalaa. Monista on nimittäin jumalan tahto, että hän ja muut homot tulee hävittää.

– Ihmisillä on vahvoja mielipiteitä siitä koko maassa. Opettajani opetti luokkahuoneessa, että homot aiheuttavat kaikkea liikennekaaoksista tsunameihin. Sitten hän kysyi suoraan luokalta, jos joku tunsi homon. Pelkäsin kuollakseni, että hän kävisi kiinni minuun, mutta kaikki istuivat hiljaa ja tunti jatkui, Ari sanoo.

Raiskaa heidät unessa

Ari on 19-vuotias ja asuu opiskelija-asuntolassa Indonesian toiseksi suurimmassa kaupungissa Surabayassa. Hän ei ole avoin seksuaalisuudestaan perheelleen tai opiskelijakavereilleen eikä se ole mitään, mitä hän aikoo muuttaa. Samassa asuntolassa asui aiemmin kaksi homoa, mutta he ovat nyt poissa.

– Nämä kaksi poikaa makasivat ja lääppivät toisiaan yhtenä päivänä, omassa huoneessaan siis, mutta olivat unohtaneet sulkea oven kokonaan, joten heidän puuhansa kuuluivat käytävään. Ihmiset järkyttyivät hyvin paljon. Monet oppilaat olivat seuraavana päivänä irtisanoneet paikkansa koulussa ja kuherrelleet pojat oli heitetty pois. Monet oppilaat olivat peloissaan. He luulivat, että homot raiskaisivat heidät nukkuessa ja heidän homoutensa tarttuvan.

Arin käymä koulu. Kuva: Ari Ardinata.

Ainut homo Indonesiassa

Valtaosa homoseksuaaleista Indonesiassa elää pitkään kaapissa. Monet teeskentelevät olevansa heteroseksuaalisessa suhteessa, mutta siinä sivussa tapailevat edelleen samaa sukupuolta olevia henkilöitä.

Se on myllertävää kaksoiselämää, jossa homot ovat jatkuvasti kuolemanpeloissaan, etteivät heidän valheensa sovi yhteen. Monet eivät jaksa tätä painetta ja sen sijaan tukahduttavat kokonaan seksuaalisuutensa. Loppujen lopuksi on parempi elää ilman seksiä kuin olla kuollut homo.

– Voi olla vaikeata löytää toisia homoja. Kaikki elävät niin diskreettiä elämää, että toisinaan epäilee olevansa ainut homo koko Indonesiassa. Mutta ymmärrän samalla ihmisten varovaisuuden, ei vähiten huomioon otettaessa hyvin informoidun moraalipoliisin, Ari sanoo.

Moraalipoliisi partioi katuja

Arin mainitsema moraalipoliisi on eräänlainen puolisotilaallinen joukko, joka valvoo ihmisten elävän islamin oppien mukaisesti. Kyseessä voi olla länsimaisten traditioiden juhlimisen, kuten ystävänpäivän, sabotointi tai naisten riittävän peittävän pukeutumisen valvominen. Lisäksi he mitä suurimmissa määrin etsivät ja estävät homoseksuaalista käytöstä, koska se johtaa kansakunnan tuhoon. Indonesian moraalipoliisilla on oikeus kirjoittaa sakkoja ja pidättää ihmisiä.

– Kotona valvoo perhe, koulussa opettajat ja ulkona kaduilla moraalipoliisi. Yksityiselämää on vaikeaa saada.

Moraalipoliisi läksyttää nuoria naisia. Kuva: AP.

Kunnia on kaikki mitä sinulla on

Arilla on suuret paineet. Hän on vain 19 vuotta vanha, mutta perheen ainoana poikana hänen odotetaan menevän naimisiin ja saavan lapsia pian. Kaapista ulos tuleminen vanhemmille ei ole mahdollisuus. Se haavoittaisi perheen kunniaa peruuttamattomasti, ja Indonesiassa kunnia on tärkeä.

– Kunnia on kaikki. Voit olla köyhä ja omistamatta muuta kuin vaatteesi, mutta sinulla on aina kunniasi ja siitä sinuun tulee pitää huoli. Kunnia on kuin raha. Jos sinulla on paljon, kohdellaan sinua kunnioittavasti ja saat suuren vaikutusvallan, mutta jos sinulla on homo poikanasi, vajoat suoraan pohjalle. Ihmiset halveksisivat sinua, sillä poikasi homous on sinun vikasi.

Kansanomaisen käsityksen mukaan homoseksuaalisuus on peräisin seksuaalisesta traumasta, huonosta kasvatuksesta, isäsuhteen puutteista tai liian vahvasta suhteesta äitiin ja siskoihin.

Pidätetty ”mauttomasta käytöksestä”

Homoseksuaalisuus on synti, se on tabu ja viime vuosina siitä on tullut suursynti numero yksi, josta kaikki puhuvat.

– Jos kaksi poikaa suutelisi toisiaan kadulla, heitä nälvittäisiin ja mahdollisesti pidätettäisiin mauttomasta käytöksestä. Homoja kohdellaan kuin likaisia rottia, jotka saastuttavat maan. Se että länsimaat ovat osoittaneet enemmän hyväksyntää homoseksuaaleja kohtaan, tulkitaan merkiksi maailman perikadon läheisyydestä. En tiedä mitä uskoisin, olenko epäsikiö vai syntynyt vain väärässä maassa? Ari Ardinata sanoo.

Mielenosoittajat vastustuvat Lady Gagan esiintymistä Indonesiassa. Häntä pidettiin hirveänä ja homoystävällisenä. Kuva: AP.

Suutelemisen harjoittelua

Ari kuuluu suureen kaveriporukkaan, joka opiskelee yliopistolla yhdessä. Heillä on tapana opiskella ja syödä päivällistä yhdessä, ja joskus he nukkuvat toistensa luona. Kaveriporukka koostuu kuitenkin vain pojista, sillä miesten ja naisten kanssakäyminen ilman sukulaissidettä on jotakuinkin epätavallista. Siksi Ari on lähinnä tekemisissä vain miesten kanssa, mikä on usein turhauttavaa hänelle.

On kuin olisi alituisesti nälkäinen, muttei saisi koskaan syödä. Vietän päiväni miesten kanssa, mutta en saa katsoa tai koskea heitä liikaa. Kerran yksi parhaista ystävistäni nukkui asuntolassani. Olen ollut rakastunut häneen siitä lähtien, kun aloitimme yliopistolla. Hän epäili, olenko joskus suudellut naista. Vastasin etten ollut, jolloin hän halusi harjoitella suutelemista kanssani. Vaikka se oli todella kummallista, oli se ihanaa. Se on ainut kerta, kun olen suudellut miestä. Ehkä tulee myös useampia kertoja, Ari Ardinata sanoo.

Ari on valinnut olla esiintymättä oikealla nimellään.

Kuva: Ari Ardinata.