EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari, suomalainen sosiaalidemokraatti Jutta Urpilainen ilmoitti viikonloppuna, että kehitysapu Ugandalle jatkuu.

”Tällä hetkellä EU uskoo, että EU:n Ugandalle annettavan taloudellisen tuen keskeyttäminen veisi heikoimmassa asemassa olevilta väestöryhmiltä mukaan lukien hlbt-ihmisiltä, elintärkeän avun. EU:n osallistumisen lopettaminen loisi myös aukkoja, jotka muut toimijat, jotka eivät jaa EU:n arvoja voisivat täyttää ”, Urpilainen kirjoittaa.

Kesän aikana sekä Venäjä että Iran vierailivat Ugandassa vahvistamassa suhteitaan maahan. Kaksi maata, joille Ugandan käyttöön ottamat homovastaiset lait; kuolemanrangaistus samaa sukupuolta olevien ”toistuvista” seksuaalisista kontakteista  ja ilmiantolait ankarilla vankeusrangaistuksilla.

EU:n päätös on raivostuttanut Ugandan hlbt-liikkeet. Frank Mugisha, yksi maan johtavista aktivisteista, toistaa QX:lle kansainvälisessä mediassa esittämänsä kritiikin.

– Tehokas vastaus olisi ollut, että EU:n Ugandalle annettavaa tukea hienosäädetään ja se jaetaan uudelleen siten, että ne, jotka levittävät vihaa ja edistävät väkivaltaa ja syrjintää hlbt-ihmisiä kohtaan , kuten Ugandan hallituksen edustajat, eivät hyödy EU:n veronmaksajien rahoista.

– Olen myös sitä mieltä, hän jatkaa, että jättämällä Ugandan huomioimatta EU osallistuu hlbt-ihmisten ihmisoikeusloukkauksiin Ugandassa, eikä myöskään käytä tilaisuutta vastata tähän hyökkäykseen hlbt-yhteisöä vastaan ​​Afrikassa, joka leviää maanosassa nopeasti tällä hetkellä.

Jopa Convening for Equality Uganda, kampanja tiukennetun hlbt-lainsäädännön kumoamiseksi, kirjoittaa X:ssä (entinen Twitter), että: ”EU:n viimeisimmällä lausunnolla menetetään ratkaiseva tilaisuus ryhtyä strategisempiin toimenpiteisiin perustavanlaatuisen syrjimättömyysperiaatteen suojelemiseksi – asia, johon EU ja sen jäsenvaltiot ovat vahvasti sitoutuneet.