Brittiläinen arvostettu sanomalehtijulkaisu The Guardian kertoo qatarilaisen gayaktivistin ja lääkärin kertoman perusteella, miten Qatarin viranomaiset pakottavat homoseksuaaleja toimimaan hlbtq-ilmiantajina.

Yhdysvalloissa asuva Nasser Mohamed on verkostojensa kautta yhteydessä satoihin qatarilaisiin, jotka ovat gay. Nyt osa näistä verkostoista on vaarantunut Qatarin turvallisuusviranomaisten tekemien kiinniottojen vuoksi.

Mohamed kertoo Guardianille, että Qatarin gayt eivät juurikaan tunne toisiaan ja että niin se on turvallisintakin, koska kun viranomaiset saavat kiinni yhden, he yrittävät tämän kautta saada selville koko muun verkoston.

– Qatarin Gay-yhteisössä on nyt agentteja, heitä luvattiin olla kiduttamatta, jos he alkavat työskennellä viranomaiselle ja auttavat paljastamaan hlbtq-ryhmiä.

Guardinelle puhuneen Mohamedin mukaan Qatariin saapuvat hlbtq-kisaturistit eivät ole vaarassa MM-kisojen aikana, mutta paikalliset jalkapallon hlbtq-fanit eivät ole.

FIFA myönsi jalkappallon maailmanmestaruuskisat Qatarille 2010. Käytännössä Qatar osti kisat tarjoammalla niihin suurinta rahallista panostusta. Kisat alkavat sunnuntaina klo 18. Kisoja ei varsinaisesti boikotoida, mutta esimerkiksi Pariisissa ja Berliinissä ei nähdä suuria ulkoskreeneillä varustettuja kisakatsomoita.