Kymmenen maata oli sitoutunut OneLove-kampanjaan, jossa maajoukkueiden kapteeneilla olisi ollut Qatarin MM-kisoisa käsivarressaan sateenkaariväritetty sydän muistuttuksena ihmisoikeuksista. Fifa esti nauhan käytön, Saksan jalkapalloliitto yrittää murtaa Fifan:n ratkaisun.

Saksassa on otettu voimakkaasti kantaa Qatarin MM-kisoja vastaan. Viimeisimpänä käänteenä Saksan jalkapalloliitto on ilmoittanut suunnittelevansa toimia Fifaa vastaan. Fifa kielsi OneLove-kampanjan ja asetti ukaasin, jos minkään maan maajoukkueen kapteeni aiotusti käyttäisi OneLove-nauhaa kisoissa, seurauksena voisi olla keltainen kortti. Ymmärrettävästi yksikään kampanjassa mukana olleista maista ei halunnut riskeerata peliään, tunnukset päätettiin jättää käyttämättä.

Saksan jalkapallolitto joutui vaikeaan tilanteeseen, kun yksi sen sponsoreista, maan suurimpiin kuuluva supermarketju REWE ilmoitti taloudellisen tuen lakkaamisesta. REWEn toimitusjohtaja Linoel Souque totesi Guardianin mukaan, että hänen yhtiönsä ei voi hyväksyä Fifan kantaa ja piti sitä skandaalina: ”Me puolustamme monimuotoisuutta ja jalkapallo on monimuotoisuutta. Monimuotoisen yhtiön toimitusjohtajana ja jalkapallofanina Fifan skandaalinomainen käyttäytyminen on täysin mahdotonta hyväksyä”.

Pian Souquen ulostulon jälkeen Saksan jalkapalloliitto kertoi vieneensä Fifan toiminnan kansainvälisen urheilutuomioistuimen käsittelyyn. Tarkoituksena on selvittää, onko Fifan toiminta OneLove-tunnisteen kieltämisessä laillista.

Mahdollisesti muut suuret saksalaisyritykset seuraavat REWE:n vanavedessä. Guardianin mukaan Deutsche Telekom aikoo olla yhteydessä Saksan jalkapalloliittoon ja painetta ottaa kantaa kohdistuu myös Saksan jalkapalloliiton muihin kumppaneihin; Volkswagen, Adidas, Lufthansa ja Commerzbank.

Osa Saksan pubeista ja baareista ei suostu näyttämään kisoja tiloissaan, toiset taas ovat luvanneet lahjoittaa kisojen aikaisen alkoholimyynnin tuotot hyväntekeväisyyteen siirtotyöläisille. Gallupeissa yli puolet saksalaisista kannattaa Qatarin MM-kisojen boikottia ja enemmistö on sanonut että ei aio katsoa kisoja televisiosta.

Myös Saksan sisäministeri on tuominnut Fifan toiminnan, kutsuen OneLove-nauhan kieltämistä ”valtavaksi virheeksi”.

Saksa pelaa tänään keskiviikkona Qatarissa Japania vastaan. Saksan joukkue protestoi Fifaa vastaan kentällä, pelaajat peittivät suunsa kädellään vaientamisen merkkinä ja heillä oli sateenkaaritunnisteet lämittelyvaatteissaan. Pelin alettua Saksan jalkapalloliitto antoi Fifalle varoituksen: ”Käsivarsinauhan kieltäminen on sama kuin kieltäisi meiltä äänen. Me pidämme kantamme”.

One Love-kampanjassa ovat mukana Hollanti, Norja, Ruotsi, Tanska, Englanti, Wales, Belgia, Ranska, Saksa ja Sveitsi.