Briteissä aloitettu tutkimus pyrkii selvittämään, miksi biologisten tyttöjen keskuudessa on räjähdysmäisesti lisääntynyt oman sukupuolen kyseenalaistaminen. Guardian kirjoittaa kansallisen NHS:n aloittamista tutkimuksesta.

Muutos on selvä ja merkittävä.

10 vuotta sitten Briteissä sukupuoli-identiteettiään kyseenalaisti 250 nuorta, suurin osa poikia. Viime vuonna lukema oli yli 5000, nousua vuodesta 2020 oli peräti 200%. Ainoa muutos ei ole kuitenkaan lukumäärä, nyt enemmistö, noin kaksi kolmasosaa, on syntyessään tytöiksi rekisteröityjä. Tämän muutoksen juurisyitä tutkimus pyrkii selvittämään. Tutkimuksen tuloksia odotetaan myöhemmin, voi viedä vuosia ennen kuin kuva kirkastuu.

Guardian on tehnyt omaa selvitystään aiheesta ja haastatellut 11 sukupuoltaan kysenalaistavan biologisen tytön vanhempaa sekä lastenlääkäreitä ja -psykiatreja. Jutussa todetaan, että monille näistä, identiteettiään pohtivien lasten ohella, ajat ovat vaikeita ja henkisesti kuormittavia.

Lapsen kertoessa kamppailustaan sukupuoli-identiteettinsä kanssa vanhemmat kokivat epävarmuutta, mitä pahensi voimakkaasti polarisoitunut julkinen keskustelu siitä, miten vanhempien ja ammattilaisten tulisi vastata sukupuoli-identiteettinsä kanssa kamppailevalle lapselle.

”Pelkäsimme, että meitä syytetään ahdasmielisyydestä”, kertoi Guardianille eräs äitiä, joka halusi pysyä anonyyminä lapsensa yksityisyyttä suojellakseen. ”Koimme, että meidän odotettiin hyväksyvän hänen päätöksensä ilman epäilyjä. Olin niin pahoillani, että kyseenalaistin oliko minun onneton teini-ikäinen tyttäreni tosiasiassa poika”.

Eräs terveydenhuollon työntekijä kuvaili ammattikunnassaan yleisesti koettua hämmennystä ilmiön yleistymisestä ja että asiasta on vaikea puhua kollegojen kanssa.

Yhtenä todennäköisenä selityksenä ilmiölle pidetään lisääntynyttä tietoisuutta transasioista.

Vanhempia vaivaavaat lääkäreiden ja transjärjestöjen ristiriitaiset neuvot siitä, mitä heidän lapsensa mahdollisesti käsittelee. Onko kyseessä väliaikainen sukupuoli-identiteetin tutkiskelu, mahdollisesti muun ahdistuksen aiheuttama? Vai synnäinen tila, joka vaatii hoitoa?

Transkeskustelu on Iso-Britannissa ollut tulista jo jonkin aikaa. Viime viikolla kerrottiin myös ongelmista transnuorten hyväntekeväisyysjärjestöön liittyvistä epäselvyyksistä. Mermaids on näkyvä järjestö, jota on tukenut mm. Harry Potter -elokuvien tähti Emma Watson. Ensin Mermaids lähti vastustamaan LGB Alliancen saamaa hyväntekeväisyysjärjestön asemaa, koska se kyseenalaistaa ”gender ideologian” -kritisoitu liike on ilmeisesti ensimmäinen kerta kun hyväntekeväisyysjärjestö yrittää viedä toisen hyväntekeväisyysjärjestön laillisen aseman. Lisäksi syyskuussa tuli tieto, että Mermaid on tarjoutunut lähettämään litistysliivejä lapsille vastoin heidän vanhempiensa tahtoa.