Israelin uuden hallituksen oikeistolainen kokoonpano herättää huolta Israelin hlbtq+ ihmisissä. Korruptiosta syytetty Benjamin Netanyahu teki paluu pääministeriksi saatuaan tuekseen muiden muassa ääriuskonnollisen kansallisen Noam puolueen. Sen johtaja Avi Maoz pitää hlbtq-ihmisiä uhkana perheelle. Hänen odotetaan saavan johdettavakseen uuden ”kansallisen juutalaisen identiteetin” viranomaisen, kirjoittaa The Guardian. Se vastuualueisiin kuuluisi vähemmistöoikeus- ja tasa-arvoasioita.

Guardian kertoi eilen myös erään uuden hallituksen ministerin, Orit Strookin, vihjanneen radiohaastattelussa sunnuntaina, että israelilaiset lääkärit voisivat kieltäytyä hoitamasta lhbtq-potilaita uskonnollisen vakaumuksensa perusteella. Strook kuuluu uskonnolliseen sionistiseen puolueeseen. Kohun noustua Strook selvitti tarkoittaneensa tiettyjä lääketieteellisiä toimenpiteitä ei lhbtq-ihmisiä yksilöinä, mutta ei Guardianin mukaan määritellyt mitä toimenpiteitä. Hän perusteli lääkärin oikeutta kieltäytyä sillä, että juutalaista lääkäriä ei voida velvoittaa rikkomaan juutalaista lakia juutalaisessa valtiossa, ”joka on perustettu 2000 vuoden maanpaon jälkeen juutalaisille, jotka uhrasivat elämänsä Tooran noudattamiselle.

Uuden hallituksen uskonnollinen oikeisto virittelee lainsäädäntöön muutoksia, joka sallisi hotellien kieltää majoituksen tarjoaminen gay-ryhmille. Ja tietenkin pride- tapahtumien kieltämistä.

Entinen oikeusministeri Yossi Beilin analysoi tilannetta Guardinille. Tavoitteet heikentää ihmisoikeuksia ovat seurausta Netanyahun äärioikeiston kanssa tekemistä lehmänkaupoista. Hän tarvitsi äärioikeistolaisten puolueiden apua päästäkseen korruptiosyytteistä ja nyt on maksun aika ja Netanyahu on heikoilla, joten hän ei voi vastustella. Parlamentti äänestää uudesta hallituksesta tämän viikon torstaina.