Viikko sitten, 22. toukokuuta, Montanan kuvernööri Greg Gianforte allekirjoitti lain HBO359, joka rinnastaa kaikenlaiset esitykset, joihin osallistuu dragqueen tai -king seksuaaliseen sisältöön, mikä edellyttää niille asetettavan 18 vuoden ikärajan.

Laki myös erityisesti kieltää dragqueeneja lukemasta satuja lapsille julkisesti. Sen tapahtuessa kirjastossa tai koulussa, voidaan määrätä jopa 5 000 dollaria sakkoja ja vastuullinen ja tapahtumaan osallisen henkilökunnan jäsen voidaan hyllyttää vuodeksi tai irtisanoa. Lisäksi kielletyllä satutunnilla läsnä ollut lapsi, voi vaatia 5 000 dollarin vahingonkorvauksena kivusta ja kärsimyksestä siltä, ​​joka satutunnilla esiintyy, sitä mainostaa tai on muuten vastuussa tapahtumasta.

Uutistoimisto AP:lle lain takana oleva republikaani Braxton Mitchel on väittänyt, että ”viime vuosina dragshowt on suunnattu erityisesti lapsille” ja että ”nöyrä kantani on, ettei perheystävällistä dragshowta ole olemassakaan”.

– Montanan uuden sananvapauden ja taiteen kriminalisoivan lain pitäisi olla varoitusmerkki kaikille”, Drag Story Hourin toiminnanjohtaja Jonathan Hamilt sanoi CNN:lle. Moraalinen paniikki dragista on pitkään toiminut syntipukkina transmisogynialle ja yleiselle transfobialle tässä maassa.

Zooey Zephyr, demokraatti, suljettiin ulos Montanana osavaltion parlamentista koko vuodeksi 2023.

Kevään aikana keskustelut transoikeuksista ovat kiihtyneet Montanan osavaltiossa. Huhtikuussa tuli voimaan kielto tarjota lääketieteellistähoitoa nuorille transsukupuolisille, mikä sai demokraattien parlamettiedustaja ja transpersoona Zooey Zephyrin toteamaan kollegoilleen osavaltion parlamentissä, että heillä on ”verta käsissään”. Hänen lausuntonsa johti siihen, että häneltä evättiin 26. huhtikuuta osallistuminen osavaltion parlamentin istuntoihin koko vuoden 2023 ajaksi.