Guardianin hankkimat tiedot paljastavat viharikokset Uudessa-Seelannissa. Viharikos ei varsinaisesti ole kriminalisoitu lainsäädännössä, mutta 2019 terrori-iskun jälkeen poliisi alkoi kerätä dataa viranomaisten, uhrien ja todistajien kokemuksien perusteella, jos nämä katsoivat vihan olleen rikoksen motiivina.

Guardianin saama data alkaa tammikuusta 2022, jonka jälkeen vihavaikuitteisia rikoksia on kirjattu lähes 7.000. Valtaosin rikokset ovat rasistisia, mutta myös homoviha näkyy selvästi. Kaikkiaan 561 gaymiestä tai lesboa on joutunut sen kohteeksi. Lisäksi 60 seksuaali-identiteettiä ei kirjattu tai ei tiedetty. Biseksuaaleja oli uhreina kuusi. Seksuaalisen identiteetin perusteella vihan motivoiman rikokseen kohteeksi joutui myös 11 heteroa.

Uuden-Seelannin hallitus on pyysi toimikuntaa laatimaan lainsäätäjälle suosituksen viharikosten ja vihapuheen kriminalisoimista varten, lehti kirjoittaa.

Homoseksuaalisuus oli Uudessa-Seelannissa kriminalisoitu 1986 saakka. Muutos tuli, kun kolmannes pienen saarivaltion väestöstä allekirjoitti vetoomuksen lain kumoamiseksi.

Esimerkiksi 2022 pridekuukautena eli kesäkuussa otsikoihin nousi kolme homofobista hyökkäystä.

Taiteilija Sam Duckor-Jonesin kirkon seiniin kirjoitettii vihatekstiä, myös antisemitististä ja pridelippu poltettiin. Sitten tuli ilmi erään koulun aikasempi asiakirjakäytöntö, vanhempia vaadiittiin allekirjoittamaan koulun käytäntö, joka tunnustaa vain miehen ja naisen välisen avioliiton. 2019 omaksuttu käytäntö nousi esiin, kun paikkakunnalla poltettiin hlbt-nuorten käyttämä toimisto.

Viime elokuussa kirjoitettiin, että Yhdysvalloissa lisääntynyt homofobia näkyy ja vaikuttaa myös Uudessa-Seelannissa homobisten hyökkäysten lisääntymisenä.

Viime lokakuussa läheisistä suhteistaan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin tunnettu venäläinen oligarkki Yevgeny Prigozhin solvasi rasistisin ja homofobisin kommentein Uuden-Seelannin ulkoministeri Nanaia Mahutaa.