Viron uusi liberaali hallitus työskenteli nopeasti, jotta maahan saataisiin samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva laki. Kaja Kallas muodosti huhtikuussa hallituksen puolueensa Viro 200 ja sosiaalidemokraattisen puolueen kanssa ja nyt vain kaksi kuukautta sen jälkeen hänen lupaamansa laki saatiin. Se hyväksyttiin tänään tiistaina vähän ennen kello 11:ää Riigikogussa, Viron parlamentissa.

Viro sai 2014 parisuhdelainsäädännön, jossa oli selkeät rajoitukset avioliittolakiin verrattuna. Nyt maasta tulee ensimmäinen entisistä neuvostotasavalloista ja ensimmäinen Baltiassa, joka sallii avioliiton kaikkille pareille.

Mielipidemittausten mukaan 53 prosenttia virolaisista kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittolakia. Oppositio oli varoittanut, että aiheesta ei ole käyty keskustelua yhteiskunnassa ja se äänestäisi vastaan samaa sukupuolta olevien suhteiden rinnastamista heterosuhteisiin.

Kristillisdemokraattinen puolue Isamas Urmas Reinsalu herätteli maanantaina epäluottamusta istuvaa hallitusta kohtaan ja kirjoitti perusteluissaan muun muassa, että tulossa on uusi politiikka, eli samaa sukupuolta olevien avioliitto, ”jonka pitkäaikaiset negatiiviset vaikutukset ovat arviomatta. Kaikki tämä toteutetaan tilanteessa, jossa meillä on alhaisin syntyvyys vuosisataan, laajalle levinnyt talouden taantuma ja korkea inflaatio, jotka ovat merkittävästi vähentäneet perheiden toimeentuloa”. Epäluottamus, joka on nähtävissä sarjana pyrkimyksiä lykätä päätöksiä avioliittolain lisäksi myös muun muassa veronkorotuksiin liittyen, on venyttänyt asian käsittelyä. Tätätä tukivat myös kansallismielinen Eikre-puolue ja Viron keskustapuolue.

Media-spekulaatiossa äänestys on nähty myös Viron ja Kallasin kannanottona Venäjää ja Putinin painostamaa hlbtq-vastaista politiikkaa ja retoriikkaa vastaan.

Virolainen Miina Leemets kertoi QX.se:lle reaktiostaan tämänpäiväiseen päätökseen.

– Se vain tuntuu hyvältä! Olen ylpeä ja onnellinen asuessani Virossa. Se on luultavasti yksi suurimmista askeleista kohti kehittynyttä ja tasa-arvoista Eurooppaa, hän sanoo

Konservatiivinen oppositio varoittaa, ettei sukupuolineutraalista avioliittolaista ole käyty ”keskustelua yhteiskunnassa”. Onko se argumentti, jota he käyttävät eniten, vai onko keskustelussa muita näkökohtia, joihin oppositio on keskittynyt?

– Ymmärtääkseni tämä ”keskustelu” on tietysti ollut suosituin argumentti. Toinen näkökohta pyörii avioliiton käsitteen ympärillä. Konservatiivit ovat vakuuttuneita siitä, että avioliiton käsite sellaisenaan tuhoutuu ja perinteiset ”aviomies ja vaimo” eivät ole enää samat – että se menettää merkityksensä. Minusta se kuulostaa vain typerältä, mutta valitettavasti se on ollut vakavasti esitetty argumentti jo pitkään.

Miksi arvelet, että Viro on ensimmäinen entisistä Neuvostoliiton maista, joka hyväksyy sukupuolineutraalin avioliittolain?

– Ensinnäkin mielestäni olimme vain onnekkaita. Onnistuimme valitsemaan oikeat puolueet oikeaan aikaan. Ja he onnistuivat muodostamaan hallituksen. Se kertoo myös jotain virolaisista. Suurin osa virolaisista jakaa saman käsityksen tasa-arvosta ja vapaudesta.

Ymmärtääkseni olet jo naimisissa ja vaimosi on Suomesta. Nyt kun Viro saa samankatlaisen lainsäädännön, miten se vaikuttaa avioliittonne käytännön näkökohtiin?

– Tällä hetkellä olemme laillisesti naimisissa vain Suomessa. Se tarkoittaa, että kaiken Viron dokumentaation mukaan olemme molemmat sinkkuja. Tällä hetkellä se luo absurdin tilanteen, jossa voisin mennä naimisiin uudelleen Virossa. Meille tämä uusi laki tarjoaa mahdollisuuden järjestää tärkeät rekisteritiedot uudelleen rekisteröimällä avioliittomme myös Virossa.