Viime viikon torstaista alkaen samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia laillisesti tunnustetun avioliiton Nepalissa, päätti maan korkein oikeus.

Tuomioistuin kehotti samalla maan hallitusta muuttamaan lakeja tunnustamaan avioliiton parin sukupuolista riippumatta.

Päätös tuli vastauksena hlbtqi-järjestö ”Blue Diamond Society” -järjestön vetoomukseen. Vaikka Nepal on aiemmin tunnustanut ”kolmannen sukupuolen” vuoden 2007 oikeuden ratkaisun mukaisesti, avioliitto sukupuolimerkinnällä ”muu” ei ole aiemmin ollut mahdollista.

Tuomioistuimen päätös antaakin nyt samaa sukupuolta oleville pareille ja ”kolmatta sukupuolta” oleville yhtäläiset oikeudet. Päätöstä pidetään käytännöllisenä ratkaisuna, kunnes parlamentti hyväksyy sukupuolineutraalin avioliittolain.

Hlbtq+-aktivistit ja pariskunnat Nepalissa juhlivat torstaina maan korkeimman oikeuden väliaikaista määräystä, joka sallii ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta olevien avioliittojen rekisteröinnin.

– Henkilökohtaisella tasolla se on valtava voitto heille, jotka asuvat yhdessä. Käytännössä he voivat rekisteröidä avioliittonsa ja saada sen mukaiset oikeudet välittömästi, kommentoi avoimesti homoseksuaali entinen kansanedustaja ja merkittävä Nepalin seksuaalivähemmistöjen oikeuksien aktivisti Sunil Babu Pant uutistoimisto Associated Pressille haastattelussa pääkaupunki Katmandussa torstaina.