Viha sosiaalisessa mediassa on räjähtänyt ja Jordanian viranomaisten ote on kiristynyt. Muun muassa yksi kulttuurikahvila suljettiin, koska siellä esitettiin egyptiläistä hlbtq-aiheista elokuvaa.

– Viime vuoden lopusta lähtien hlbt-ihmisiin ja feministeihin kohdistuvat hyökkäykset ovat lisääntyneet dramaattisesti. Tapaamispaikkoja on suljettu ja nettisivuja bkokattu. Hlbt-ihmisiä  on pidätetty, heidän nimensä on uhattu asettaa julkisesti nähtäville, jotta kuka tahansa voisi hyökätä heidän kimppuunsa, kertoo Y.A.,  jordanialainen hlbt-aktivisti.

Hän ei voi kertoa koko nimeään turvallisuussyistä. Hän haluaa pysyä kotimaassaan eikä joutua pakenemaan sieltä.

Jordania on kärsinyt kovasti talouskriisistä ja työttömyydestä, ja monet uskovat, että homofobia ja transfobia ovat vallassa olevien tapa yrittää saada ihmiset suuntaamaan vihansa näihin vähemmistöihin sen sijaan, että suuntaisivat sen ylöspäin heihin.

– On surullista, että Länsimaiden hallitukset ottavat verorahoja hlbt-ihmisiltä  ja rahoittavat näitä homofobisia viranomaisia. Sen sijaan voitaisiin tukea hlbt-järjestöjä, mutta se tuki on viime vuosina vähentynyt. Myöskään suurlähetystöt täällä eivät uskalla sanoa mitään, sanoo Y.A.

Vihan taustalla ovat usein uskonnolliset johtajat ja islamistiset puolueet. He väittävät, että samaa sukupuolta olevien rakkaus on tuotu lännestä. Se on väite, jota Jordanian hlbtq-aktivistit vastustavat väkevästi.

Itse asiassa siirtomaavallat, kuten Iso-Britannia ja Ranska, kriminalisoivat samaa sukupuolta olevien seksin Lähi-idässä (ja Afrikassa) 1800- ja 1900-luvuilla.

– Islamin historiassa on kuvallista homoseksuaalista presentaatiota. Sitä kunnioitettiin muslimiyhteiskunnissa vuosisatojen ajan, mutta sitten tuli kolonialismi ja levitti homofobian, Y.A sanoo viitaten Musa Shadeedin, arabialaisen hlbt-lehden My Kalil -lehden toimittajan kirjaan. Teos kertoo Lähi-Idän vanhasta homoeroottisesta taiteesta. Monet 1700- ja 1800-luvuilta peräisin olevat kuvat ovat varsin epäsiveellisiä – niitä olisi ollut mahdotonta painaa länismaissa samana aikana.