Tiistaina Hongkongin korkein tuomioistuin, Hong Kong Court of Final Appeal, ilmoitti, että samaa sukupuolta olevien avioliittoja ei pitäisi sallia.

Samanaikaisesti se kuitenkin määräsi Kiinan ”hallinnollisen alueen” viranomaisia ​​esittämään kahden vuoden kuluessa ehdotuksen siitä, miten samaa sukupuolta olevien parisuhteet tulisi tunnustaa.

”Parisuhteiden laillisen tunnustamisen poissaolo on omiaan häiritsemään ja halventamaan asianosaisten yhteistä yksityiselämäänsä tavoilla, joka merkitsee mielivaltaista puuttumista”, tuomari Patrick Keane selitti BBC:n mukaan ratkaisun perusteita.

Demokratia-aktivisti Jimmy Sham on ajanut asiaa samaa sukupuolta olevien parisuhteen tunnustamisesta vuodesta 2018 lähtien. Hävittyään alemmissa tuomioistuimissa hän vei asian lopulta Hongkongin korkeimpaan oikeuteen, jossa hän on nyt tavoittanut ainakin osittaisen voiton.

Tuomioistuimen ratkaisua, jonka mukaan yhteiskunta säännelisi myös samaa sukupuolta olevien rakkaussuhteita, kannattaa enemmistö väestöstä. 60 prosenttia sanoo kannattavansa samaa sukupuolta olevien avioliittoa, kun niin teki kymmenen vuotta sitten vain 38 prosenttia.

Tämän vuoden helmikuussa sama tuomioistuin päätti, että sukupuolen korjaavaa hoitoa ei vaadita transihmisen halutessa vaihtaa juridista sukupuoltaan.

Konservatiivit, Pekingin-uskolliset lakimiehet ja poliitikot suhtautuvat kuitenkin kielteisemmin hlbt-oikeuksiin. BBC:n mukaan tämä heijastaa tulevia Gay Gamesejä. Kisatapahtuma on tarkoitus järjestää tämän vuoden marraskuun alussa. Konservatiivit ovat varoittaneet, että Gay Gamesit ovat itsehallintoalueen ”turvallisuuslakien” vastaisia  ja kutsuneet kisojen järjestämistä ”häpeälliseksi”.