Tänään äänestettiin Pietarissa sensuurilaista kolmannen kerran, nyt vain kuvernööri voi estää lain voimaantulon.

Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/Scanpix

Pietarin kuvernööri Georgij Poltavtjenko

Äänestystulos oli 29 puolesta ja 5 vastaan, yksi jätti äänestämättä ja 15 ei ollut paikalla kaupunginvaltuuston kokouksessa. Kuvenööri Georgij Poltavtjenkolla on nyt 14 päivää aikaa allekirjoittaa laki tai palauttaa se uudelleenlaadittavaksi. AllOut.org ryhmä keraa nimiä vaikuttaakseen kuvernööriin. Kun Liettuassa oltiin laatimassa vastaavaa lakia, loputa maan presidentti puuttui asiaan ja muutti homoseksuaalien vastaisen tekstin.

Venäläisille HBT-liikkeille oli tänään suuren pettymyksen päivä. Häpeä Pietarin puolesta ja häpeän kaupungivaltuuston jäseniä sanoo Igor Kochentkov Coming Out järjestön ja venäläisen HBT-verkoston edustaja. Kochentkov jatkaa, että tämä on myös merkki vaarallisesta kehityksestä sillä sensuurlaki nähdään suurena voittona vanhoilliselle ja uskonnolliselle äärioikeistolle.

Kaupunginvaltuusto äänesti jopa omien lakiasiantuntijoidensa näkemyksistä piittaamatta.

Voi tietysti säätää lain auringon valon sammuttamista vastaan, mutta kukaan ei voi sitä toteuttaa. Vaikka joku haluaisikin, mikään propaganda ei tee heterosta homoa, jatkoi Kochentkov, New York Timesin mukaan.

”Lakia voidaan käyttää ja sitä tullaan käyttämään ensijaisesti viralliseen propagandaan. Virallisesti homoseksuaalisuudesta tulee laitonta, jotain epäsopivaa ja jostain mistä ei voi puhua lasten kanssa. Tämä luo kielteisen ilmapiirin homojen ja lesbojen ja heitä edustavien järjestöjen ympärille.”

Avoin keskustelu homoseksuaalisuudesta oli liki ennen kuulumatonta Venäjällä vielä muutama vuosi sitten. Neuvostoajan laki, joka rankaisi samaa sukupuolta olevien seksisuhteista vankilatuomiolla kumottiin 1993, mutta aihe on pysynyt tabuna Venäjän suurimpien kaupunkien ulkopuolella.

Viime vuosina yritykset järjestää mielenosoituksia homojen oikeuksien puolesta ovat kohdanneet suoraa väkivaltaa virkamiehiltä ja uskonnollisilta ryhmiltä ja ovat ajoittain muuttuneet verisiksikin.

Lähde