Ruotsissa viime kesän Tukholman Priden päätyminen täydelliseksi katastrofiksi puhuttaa edelleen.

”Suunnitelmamme eivät pitäneet,” tiivistää puheenjohtaja Pär Wiktorsson.

Kuva: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Kun viime kesäna saavuin Tukholman Pride puistoon torstaina, katastrofi oli jo käsinkosketeltava – puisto oli avattu edellisenä päivänä keskiviikkona.

Iltapäivälehdet uutisoivat huonoista järjestelyistä mm. kuuluisan Drag Queen Babsanin tilittäessä pettymystään. Useimmat homobaarit eivät olleet enää mukana, koska Priden pyytämät korvaukset olivat nousseet liian suuriksi. Mikään ei tuntunut toimivan ja aikaisempina vuosina mukana olleita oli lopulta tullut hätäavuksi.

Tukholman Priden puheenjohtaja Pär Wiktorsson kertoo QX.se:lle Priden taloudellisesta katastrofista.

Festivaalialueen siirtäminen kaupungin keskustaan kalliseen Kungsträgården puistoon ja pääsymaksun poistaminen ei ollut toimiva ratkaisu. Tapahtumasta tuli n. 225 000 euroa kallimpi, tulot pienenivät n. 500 000 – lopputuloksena oli 585 000 euron tappio.

Huonosti kävi siitä huolimatta, vaikka muuton Kungsträdgårdeniin, kivenheiton päähän NK:n tavaratalosta, sanottiin etukäteen olevan yksi keino pitää kustannukset alhaalla, kun lavat ja muut ovat jo valmiina paikalla. Paljon myöhemmin asennettavasta lavavarustelusta oli myös budjetoimatta.

Jopa kasvaneet sponsoritulot, joita piti tulla jäivät pois. Samoin lipunmyynti ympäröiviin tapahtumiin ei tuottanut edes puolta suunnitellusta n. 150 000 eurosta.

”Budjetin on oltava vähemmän optimistinen etenkin lipunmyynnistä tulevien tulojen suhteen,” toteavat tilintarkastajat nyt.

Puutteelliset menettelytavat aiheuttivat kustannusten riistäytymisen käsistä.” Meillä oli liian heikko kustannusseuranta.” Kulut riistäyivät käsistä useilla toiminta-alueilla, tieto ei kulkenut riittävästi, sanoo Pär Wiktorsson.

Budjetti ylitettiin 60 prosentilla, kuka kantaa vastuun? ”Viime kädessä Tukholman Priden hallitus on vastuussa.”

Myös vapaaehtoisia osallistui Pride-kulkueeseen 100 vähemmän kuin poliisi edellytti, mikä lisäsi kustannuksia. Yksi syy vapaaehtoisten vähäisyyteen oli se, että vapaaehtoiset eivät enää ansainneet mitään, koska sisäänpääsy festivaalille oli nyt maksuton. Koska vapaaehtoiset eivät riittäneet, piti käyttää palkallista työvoimaa, mikä nosti henkilöstökulut kaksinkertaisiksi edelliseen vuoteen verrattuna n. 550 000 euroon.

Artistien matkat ja majoitus ja puhtaanapito maksoivat laskettua enemmän. Yleisöennätys koitui kohtalokkaaksi.

Emme olleet varautuneet isoon yleisöryntäykseen, sanoo Pär Wiktorsson.

Aikaisempi puheenjohtaja Anders Selin arveli, että hallituksen toimisi parhaiten, jos tehtäisiin konkurssi ja jätettäisiin tilaa muille HBT-toimijoille järjestää jotain.

Kuitenkin Tukholman Priden järjestetään 2012.

Yritämme yhä päästä nollatulokseen, konkurssi ei olisi ollut ratkaisu, sanoo Wiktorsson. Se ei olisi ollut oikein hankkijoitamme kohtaan ja jollain toisella toimijalla ei olisi ollut aikaa rakentaa uusia suhteita uusiin hankkijoihin, hän jatkaa.

Voidaanko tämän vuoden festivaalin tuloja käyttää viime vuoden tappioden maksamiseen?

”Ei. Meille on ratkaisevaa, että artistit ja tavarantoimittajat alentavat vaatimuksiaan. Emme voi työntää ongelmaa eteenpäin. Kaikkien isompien tavarantoimittajien kanssa olemme päässeet eteenpäin, mutta etenkin pienempien kanssa keskustelemme parhaillaan. Olen todella surullinen, että olemme tässä tilanteessa.”

Tilintarkastajien kritiikki on ankaraa, mutta he ehdottavat silti hallitukselle vastuuvapautta, koska hallituksen katsotaan toimineen nopeasti tappioiden tultua ilmeisiksi. Hallitus menee kuitenkin vaihtoon puheenjohtajaa myöten.

Sopuun pitäisi päästä vielä n. 20 tavarantomittajan ja artistin kanssa. Yksittäisten sopimusten perusteella useat tavarantoimittajat ovat alentaneet vaatimuksiaan ja velka on saatu painettua n. 160 000 euroon. Yksi ratkaisu oli tehdä tavarantoimittajien kanssa uudet kolmivuotiset sopimukset, sopimusten sisältö ei ole julkinen.

Tukholman Priden neuvotteluasema ei taloustilanteen vuoksi ollut kehuttava. Onko tulevilla järjestäjillä nyt rasitteenaan epäedulliset sopimukset? Wiktorsson vastaa, että nyt on vaikeista lähtökohdista varmistettu tavarantoimittajat usealle tulevalle festivaalille.

Konkurssin uhka on yhä olemassa. Tämän vuoden Tukholman Pridelle puiston sisäänpääsy on jälleen maksullinen, tavanomaiseen 1100 kruunun, n. 120 euron, hintaan. Ennakkoliput ovat myynnissä ja esiintyjistä vahvistettu mm. Lena Philippson. Tukhloman Priden puistojuhlaa vietetään 31.7. – 4.8.

Aikaisemmat QX:n jutut aiheesta

Tukholman tuki Pridelle vaarassa

Ranskan Pride päivät päätetty

Lena Philipssonilta Pride-biisi

Helsinki Pridesta tihkuu tietoja