Viime lauantaina Ruotsin euroviisuedustajaksi valittu Loreen esiintyy hyväntekeväisyyskeikalla maanantaina Tukholmassa. Let’s talk HIV järjestämään huutokauppaan on kutsuttu 200 vierasta.

Vuodesta 2009 alkaen on Let’s Talk HIV kerännyt 1,5 miljoonaa kruunua, liki 170 000 euroa. Yhteistyö ruotsalaisten muodinluojien, kosmetiikkayritysten ja huutokauppatalojen kanssa on tuottanut rahaa HIV-tutkimukseen Uppsalan yliopistolle ja avustuksia Noaks Ark verkostolle (HIV-yhdistys).

Let’s Talk HIV:n perustaja Åsa Hultman kertoo, että tuntuu mahtavalta, että HIV:n liittyvien kysymysten parissa työskentelevät voivat nyt hakea heiltä taloudellista tukea työhönsä ja että kiireinen Loreen tulee esiintymään.


Åsa Hultmanin oma veli oli yksi ensimmäisiä, joilla Ruotsissa diagnisoitiin HIV.

Ensimmäisessä haastattelussaan QX:lle Åsa Hultman kertoi tästä ja kuinka hän haluaa jakaa tietoa elintärkeästä asiasta, josta ei tarpeeksi puhuta.

Puhutaanko siitä tänä päivänä enemmän?
– Mediassa on enimmäkseen hiljaista. Kerran vuodessa kansainvälisen AIDS-päivän aikaan 1. joulukuuta kirjoitellaan tilanteesta jossain kaukaisessa maassa. HIV on täällä ja nyt.

– Kun QX ensimmäisen kerran kirjoitti Let’s Talk HIV:stä sain heti 50 sähköpostia nuorilta miehiltä, jotka eri tavalla elivät HIV:n kanssa eivätkä tienneet minne kääntyä.

2010 todettiin Ruotsissa 465 uutta HIV- tartuntaa. Kaikkiaan HIV-positiivisia on Ruotsissa n 5300. Kuvassa Åsa Hultman, kuva: Mats Bax

Suomessa todettiin vuonna 2011 176 HIV-tartuntaa. Kaikkiaan HIV-tartuntoja on Suomessa todettu n. 3000. Tiedot ovat KTL:n tilastosta. Suomessa mm. Aids-tukikeskus ja Positiiviset ry auttavat ja tukevat HIV-kysymyksissä.

Lähde