Jussi Laitinen hallitseva Mr. Gay Finland kilpailee reilun kahden viikon kuluttua Mr. Gay World -tittelistä Etelä-Afrikassa. Kysyin, mitä Jussille kuuluu.

 

Kuinka Mr. Gay Finlandin vuosi on sujunut? Opiskelet ja teet töitä myös, kiirettä siis varmasti riittää?

– Vuosi on sujunut vauhdilla. Syksyn aikana työpaikka vaihtua myymäläpäällikön pestiin koru- ja asusteliikkeeseen, ja sen parissa on tullut vietettyä jo muutama kuukausi. Kiirettä on pitänyt uuden työn parissa mutta pikku hiljaa alkaa helpottaa. Syksyllä olin vielä myös koulun penkillä mutta nyt pidän ainakin syksyyn saakka taukoa.

Edeltäjäsi Kenneth Liukkonen pyrki aktiivisesti osallistumaan suvaitsemattomuuskeskusteluun ja saikin joitakin kirjoituksia läpi ja puheenvuoroja julkisuudessa. Homoasiat ja suvaitsevaisuus ovat sinunkin valtakaudellasi olleet pinnalla. Sinä olet kuitenkin valinnut toisenlaisen lähestymistavan ja et ole aktiivisesti reagoinut näihin heittoihin. Kertoisitko perusteita tälle.

– Kilpailuun lähtiessäni päätin olla täysin oma itseni, eikä tapaistani ole lähteä ottamaan lehdistöön yhteyttä haastattelun toivossa. Ehkä naiivisti ajattelin asian toimivan toisinpäin.

 

 

Pääsiäisenä osallistut Mr. Gay World- kilpailuun, jännittääkö?

– Ei jännitä, ainakaan vielä. Viimeistään sitten lentokoneessa alkaa todennäköisesti jalat vapista.

Miten olet valmistautunut? Ainakin Facebookin perusteella olet treenannut hyvin ahkerasti, jopa pari kertaa päivässä.

– Tietysti on tullut treenattua, tosin urheilu oli jo osa elämää ennen MGFn titteliä. Olen myös seuraillut millaisella tolalla ovat LGBT väestön asiat Suomessa ja maailmalla.

Millainen treeniohjelma sinulla on ollut?

– Treenin tavoitteena on ollut pudottaa rasvaa ja lisätä lihasnäkyvyyttä. Tulokset näkee sitten Johannesburgissa.

Paitsi Sports challenge -kierros, MGW:ssa arvioidaan mm. esiintymistä ja ulosantia. Miten uskot pärjääväsi näissä?

– Molemmat asiat on hyvin hallussa. Pienestä pitäen olen tottunut esiintymään yleisön edessä, ja englanninkielisen koulutusohjelman myötä kielitaidonkaan kanssa ei pitäisi tulla ongelmia.

Oletko ollut yhteydessä muihin MGW:n delgaatteihin tai tunnetko ketään heitä entuudestaan?

– Jonkun verran on tullut muiden kilpailijoiden kanssa juteltua Facebookin välityksellä ja Chilen edustajan olen jo tavannutkin, koska hän asuu myös Helsingissä.

Mitä olet mieltä siitä, että Zimbabwen edustaja perääntyi maansa homofobian takia kilpailusta?

– Zimbabwen edustajan perääntyminen oli harmittava takaisku koko kilpailulle ja sen edustamalle aatteelle. Mutta hän voi olla itsestään ylpeä, koska uskalsi kuitenkin asettua ehdolle.

Pelottaako sinua lähteä E-Afrikkaan homokilpailuun?

– Etelä-Afrikkaan lähtö ei pelota. Olen vieraillut kyseisessä maassa aikasemminkin ja ihastuin paikkaan jo ensimmäisenä päivänä. Matkaan lähtee myös yksi omista kavereistani niin pitkät lentomatkat eivät tunnu niin tylsiltä.

Joko kilpailuvaatteet on hankittu? Ovatko suomalaiset yritykset sponsoroineet sinua MGW:n osallistumisessa?

– Kilpailuvaatteet on vielä hankkimatta, lista on kyllä jo mielessä. Sponsoreista ei voi tässä vaiheessa vielä sanoa, koska mitään ei ole vielä sovittu.

Onnea matkaan Jussi! Tuot tietenkin voiton Suomeen, eikö niin?

– Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta kaikkeni lupaan yrittää.

Järjestyksessä neljäs Mr. Gay World -kilpailu järjestetään Johannesburgissa Etelä-Afrikassa pääsiäisviikolla 4.-8. huhtikuuta.

Yleisöäänestys alkaa Mr. Gay Worldin nettisivuilla piakkoin. Jussin lisäksi Pohjoismaista osallistuu Norjan edustaja.

Kaikki kuvat: Mikko Rasila

[Kirjoittaja osallistui Mr. Gay Finland -kilpailun tuottamiseen 2010 ja 2011]