”Olen egyptiläinen, puolijuutalainen ja homo.”  Näyttelijä Omar Sharif Jr tunnustautuu homoksi huolimatta pelostaan, että ei enää ole tervetullut kotimaahansa.

Omar Sharif kamppailee Kirk Douglasin kanssa kepistä 2011 Oscargaalassa. kuva: Mark J. Terrill/AP/SCANPIX

Egyptin tunnetuimman näyttelijän pojanpoika tulee ulos kaapista The Advocate lehden huhtikuun numerossa.

Hän kertoo kirjoittaneensa artikkelinsa peloissaan, pelkoa hän kokee maansa, perheensä ja itsensä puolesta. Sharif kertoo pelkäävänsä, että arabikevään mullistukset eivät viekään Egyptiä eteenpäin, vaan taaksepäin. Eläminen avoimesti homona on aina merkinnyt ongelmien kerjäämistä, ehkä erityisesti juuri nykyisen poliittisen ja yhteiskunnallisen kuohunnan aikana, hän kirjoittaa.

Sharif kertoo olleensa etuoikeutettu kuuluisan isoisänsä ansioista. Hän kertoo myös muistavansa lapsuudestaan monimuotoisen Egyptin ja tavanneensa silloin useita homoja. Tuolloin homojen mottona oli ”ole hiljaa, ole turvassa”.

Kaapista tulemalla Omar Sharif Jr. kutsuu maailman hallituksia vaatimaan yhtäläisiä ihmisoikeuksia kaikille egyptiläisille seksuaalisuuteen, sukupuoleen tai uskonnolliseen taustaan katsomatta.

– Jos emme kunnioita perusihmisoikeuksia, emme ole yhtään parempia kuin nuo arabikevään aikana kaadetut hirmuvallan, sorron ja halveksunnan arkkitehdit, toteaa Sharif.

QX.se