Venäjällä on tehty aloite laista, joka kieltäisi niin kutsutun homoseksuaalisen propagandan levittämisen alaikäisille koko maassa, kertoo Helsingin Sanomat. Laki on hyväksytty aikaisemmin Pietarissa, jossa se tuli juuri voimaan 17. maaliskuuta.

Pietarin lisäksi vastaava laki on voimassa jo kolmella muulla alueella Venäjällä, Rjazanissa, Kostromossa ja Arkangelissa, jotka vastaavat 5,5 % maan kaikista asukkaista.

Koko maan kattavan lakialoitteen takana on eteläsiperialaisen Novosibirskin aluehallitus.

”Homoseksuaalinen propaganda on laajalle levinnyttä nyky-Venäjällä. On välttämätöntä suojella tulevia sukupolvia propagandan vaikutuksilta”, valtuutetut kirjoittivat Helsingin Sanomien uutisessa kerrotun mukaan.

Viranomaiset ovat perustelleet lakia lasten suojelemisella.

”Lakiteksti on niin epämääräinen, että se voi johtaa sateenkaarilipun kieltämiseen tai homomyönteisellä logolla varustetun t-paidan käyttökieltoon”, Human Rights Watch on varoittanut.

Myös Mr. Gay Europe, italialainen Giulio Spatola on puhunut lakia vastaan.

Vastarinta lakia vastaan on käynnissä mm. Youtubessa All Outin sivulla.

Avoin keskustelu homoseksuaalisuudesta oli liki ennenkuulumatonta Venäjällä vielä muutama vuosi sitten. Neuvostoajan laki, joka rankaisi samaa sukupuolta olevien seksisuhteista vankilatuomiolla kumottiin 1993, mutta aihe on pysynyt tabuna Venäjän suurimpien kaupunkien ulkopuolella.

Viime vuosina yritykset järjestää mielenosoituksia homojen oikeuksien puolesta ovat kohdanneet suoraa väkivaltaa virkamiehiltä ja uskonnollisilta ryhmiltä ja ovat ajoittain muuttuneet verisiksikin.

Aikaisemmin QX:ssä

Protestit eivät auttaneet

Pietarissa homosensuurilaki hyväksyttiin

Mr. Gay Europe Pietarin homofobiasta