EU:n sisällä muuttavien samaa sukupuolta olevien parien usein kohtaama syrjintä täytyy saada loppumaan, toteaa Europarlamentti.

Vapaa liikkuvuus ei koske samaa sukupuolta olevia pareja. Mitä tapahtuu, jos suomalainen pari, muttaa tänne -Budabestiin? Kuva: AP Photo/Bela Szandelszky/Scanpix

 

Mietinnössä tehdään selväksi EU-parlamentin jo yli neljä vuotta tunnistama ongelma: samaa sukupuolta olevat parit kohtaavat huomattavia esteitä vapaalle liikkuvuudelle, joka on yksi EU:n perusperiaatteita, sanoo asian esittelijä romanialainen EU-parlamentaarikko Adina-Ioana Vălean.

– Jos olemme tosissamme Euroopan kanssa, on EU-komission puututtava tähän tilanteeseen kuten muihinkin esteisiin joita EU-kansalaiset kohtaavat muuttonsa yhteydessä EU:n sisällä, jatkaa Vălean.

Ruotsalainen Cecilia Wikström on yksi Europarlamentin jäsenistä, jotka ajavat vapaata liikkuvuutta myös samaa sukupuolta oleville pareille. Kuva: Maja Suslin / SCANPIX

 

Ruotsalainen EU-parlamentaarikko Cecilia Wikström (kuvassa) on samaa mieltä.

– Jäsenvaltioiden täytyy pystyä takaamaan, että vapaa liikkuvuus koskee kaikkia EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään ilman syrjintää seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Tämä on kysymys, jonka nostan esiin aina tilaisuuden tullen ja jos tilaisuutta ei tule, teen sen. Aion pitää asian esillä kunnes kaikki ovat tulleet vakuuttuneiksi siitä ja se on muuttunut itsestäänselvyydeksi.

Jopa EU-komissio näkee, että EU-kansalaisuuteen kytketyt oikeudet ovat yksi EU:n peruspilareista. Juuri siksi EU-komissio lanseerasi viime vuonna ajatuksen kansalaisvuodesta. Vuosittain valitaan tietty teema, jonka piiristä järjestetään joukko tapahtumia EU-tasolla ja EU-maissa. Tarkoituksena on lisätä yleistä tietoisuutta tietyssä asiassa sekä vaikuttaa kansallistason politiikkaan.

Vapaa liikkuvuus koskettaa kansalaisia eniten. Vuonna 2010 asui 12,3 miljoonaa EU-kansalaista muussa EU-maassa kuin kotimaassaan. Enemmänkin muuttaisi, jos esteitä olisi vähemmän. EU:n kansalaisvuosi onkin komission näkemyksen mukaan EU-kansalaisille tilaisuus saada tietoa oikeuksistaan matkustaa ja muuttaa toiseen EU-maahan.